Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Archiv

A kerékpározás története

 

Szeptember 14-e délutánján a Beregi Múzeum kiállítóterei és a Tomcsányi-kastély udvara megtelt a kerékpározás múltja iránt érdeklődő látogatókkal, akik A kerékpározás története című új időszaki kiállításunk megnyitójára érkeztek. A megnyitón köszöntőt mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Filep Sándor polgármester, ezt követően Hídvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa mutatta be az értékes gyűjteményt és foglalta össze a biciklik 200 éves múltját.

A megnyitó után bárki kipróbálhatta Karl Drais rekonstruált futógépét.

A kiállítás megtekinthető a Tomcsányi-kastélyban.

További képek


 

Öntőformába hozunk! - "Munkácskodás" a múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, október 16-27-ig múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az iskolai osztályokat, hogy megismerkedjenek a Beregi Múzeum méltán híres vasöntvény-gyűjteményével, és maguk is a mintakészítő, olvasztó vagy éppen öntőmunkás bőrébe bújjanak...

A foglalkozás időtartama: 90 perc

Érdeklődni lehet a 45/470-638-as számon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy személyesen a Máthé-kúriában (Rákóczi út 13.).

Múzeumi süniszüret

Kedves Barátunk!

A süni a Múzeumok Őszi Fesztiváljának kabala állata, immáron 5 éve. Az évforduló alkalmából országos süniszüretre hívunk Téged egy okostelefonra szabott (ingyenesen letölthető applikáció) virtuális játékkal. A „süniszüret” egy múzeumi séta is egyben, melynek során mélyebben megismerheted a Múzeumok Őszi Fesztiváljában résztvevő múzeumokat, és ha te vagy a legügyesebb "szüretelő", elnyerheted meglepetés ajándékunkat is.

A Beregi Múzeum is csatlakozott a süniszürethez: próbáld ki, játssz velünk!

Részletek a helyszínen!

 

 


 

Zoárd-napi Sokadalom 2017

Vásárosnaményban idén is megtartották a Zoárd-napi Sokadalmat. Természetesen a Beregi Múzeum sem hiányozhatott a rendezvényről: a Strandszezon és fürdődressz című kiállítással készültünk, ahol az érdeklődők régi fényképeken tekinthették meg, hogyan és milyen fürdődresszekben fürdőztek Vásárosnamény és környékének nemesi családjai (Tomcsányiak, Ujhelyiek, Mikeczek), valamint a múzeum saját felvételeiről láthatták a néhány évtizeddel ezelőtti ugornyai Tisza-parti életképeket. Aki kedvet kapott, maga is korabeli strandolóvá válhatott...

A múzeumi totó ebben az évben sem maradt el: aki figyelmesen végignézte a kiállítást, könnyedén ki tudta tölteni a 13 kérdésből álló tesztünket. A jól válaszolók között egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített futót sorsoltunk ki, a nyertes idén Király Lilla, vásárosnaményi diák volt.

További képek a képre kattintva


 

Naményi időgép

2017. június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílt kiállításunk a Vásárosnamény fényképeken, egykor és most alcímet viseli. A fotók párhuzamosan mutatják be városunk múltbéli és jelenlegi utcaképeit, épületeit, fontos helyszíneit. Van, ahol szembetűnő a változás, máshol megállt az idő...

A kiállítás megtekinthető a nyár folyamán a Tomcsányi-kastély kiállítóterében.


 

"Biztos hatásáért a pénz visszafizetése mellett kezeskedtetik"

 

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílt új időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban.

A megnyitón Varga János igazgató előadásban ismertette a múzeum kalendárium-gyűjteményéből válogatott hirdetéseket, amelyek között a XX. század elejétől a közepéig szerepelnek érdekes vagy megmosolyogtató reklámok.

Az érdeklődők olvashatnak beszélő drótról, radioaktív fogkrémről és rágásra is használható fogakról.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben

(Tomcsányi-kastély, Szabadság tér 26.)


 

Lehoczky Tivadar nyomában

 

A fenti címmel nyílt időszaki kiállítás a vásárosnaményi Beregi Múzeumban 2016. február 10-én.

A kiállításmegnyitón megjelent vendégeket Varga János múzeumigazgató, majd Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntötte. A tárlat bemutatja Lehoczky Tivadar - Bereg vármegye egykori kutatójának - életét és széles körben végzett munkásságát (régészet, néprajz, történettudomány).

A kiállítást dr. Csatáry György történész (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) nyitotta meg, mely megtekinthető nyitvatartási időben a Tomcsányi-kastélyban.

A kiállítás megnyitóján készült képeket itt tekintheti meg.

 


 

A Beregi Múzeum 50 éve

múzeumtörténeti fotókiállítás

 

A vásárosnaményi Beregi Múzeum november 19-én ünnepelte működésének 50. évfordulóját. A Tomcsányi-kastélyban megrendezett ünnepség keretén belül Varga János igazgató múzeumtörténeti fotókiállítást nyitott meg a jeles jubileum alkalmából.

Az archív fotókon megelevenednek az elmúlt öt évtized legfontosabb eseményei és a múzeumi dolgozók mindennapjai.

 

 


 

A Beregi Múzeum egyházi emlékei

A fenti címmel nyílt időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban 2015. szeptember 22-én. A tárlat az országos szintű Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan került megrendezésre, mely válogatást nyújt a múzeum gyűjteményének egyházi vonatkozású tárgyaiból, dokumentumaiból, fotóiból. A kiállítás bemutatja Bereg fontosabb felekezeteinek (református, római katolikus, zsidó) tárgyi, írásos és képi emlékeit.


 

"Málenkij robot" – Kiállítás a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának emlékére
                 címmel nyílt időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban 2015. július 22-én.
 
              alt           alt
 
    Dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester köszöntője után a kiállítást megnyitotta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.
     A kiállítást bemutatta Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének kutatója, a kiállítás szakmai anyagának összeállítója.
     A deportálás borzalmait képekben és szövegben bemutató vándorkiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg nyitvatartási időben, a Tomcsányi-kastélyban (Szabadság tér 26.).
 

 

"Raktárunk rejtett kincsei" címmel nyílt kiállítás június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján.
Az előadással egybekötött kiállításmegnyitón a múzeumi raktárban helyet foglaló, a közönség által eddig nem látott kincsek kerültek bemutatásra.

                      alt         alt     
                                                                             

                          alt                         

 Szűcsné Bíró Csilla képeiből nyílt kiállítás június 20-án
a Múzeumok Éjszakáján.  
Varga János múzeumigazgató köszöntője után a kiállítást megnyitotta
Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagja.


alt 

                         

Beregi Keresztszemes Hímzés Napja – Tákos, 2014.július 5.

alt
 
   A Beregi Múzeum immár második alkalommal vett részt a Tákoson megrendezett Beregi Keresztszemes Hímzés Napján. Ez alkalomból Tákos község önkormányzata keresztszemes pályázatot hirdetett "Madarak a beregi keresztszemes motívumkincsében" címmel. A beérkezett pályamunkák zsűrizésében részt vettek a Beregi Múzeum munkatársai. A rendezvényt Varga János múzeumigazgató nyitotta meg, ahol az ügyes kezű hímző asszonyok munkáját is jutalmazták.

képek


Namény Fotótár – Képek a város történetéből
 

altIdőszaki kiállítás nyílt május 12-én a Beregi Múzeumban Namény Fotótár – Képek a város történetéből címmel.

A Beregi Múzeum fotótárának anyagából összállított kiállítás megnyitóján Kissné Gráf Éva történész köszöntötte a megjelenteket és ez után a kiállítást megnyitotta Varga János múzeumigazgató.


A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben a Tomcsányi-kastélyban (Szabadság tér 26.).
 
 
 

alt

Redőkben aláhulló allegória – Szegedi Attila kiállítása

 

Képkiállítás nyílt a Beregi Múzeum Tetőgalériájában (Tomcsányi-kastély, Szabadság tér 26.) Szegedi Attila festőművész képeiből március 27-én.
Köszöntőt mondott Varga János múzeumigazgató.
A kiállítást megnyitotta Szabó Károly Herman Lipót-díjas festőművész.

 

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 


 

A II. Gergelyiugornyai Alkotótábor kiállítása

  A II. Gergelyiugornyai Alkotótábor munkáiból nyílt kiállítás a Beregi Múzeum tetőgalériájában (Tomcsányi-kastély, Szabadság tér 26.). Köszöntőt mondott Varga János múzeumigazgató. A kiállítást megnyitotta dr. Cs. Tóth János művészeti író, a Pasztellfestők Egyesületének elnöke. A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

alt  alt
 

Felvidéki babák népviseletben

alt
                                  
A Tomcsányi-kastélyban megrendezett kiállítást megnyitotta:
dr. P. Szalay Emőke habil. kandidátus, etnográfus-muzeológus.alt2012. április 17-én nyílt meg Kopriva Attila munkácsi festőművész kiállítása a Tomcsányi-kastély Tetőgalériájában.
altalt
 

"Fából faragott beregi világ" Felvidéken

2012. 10. 17-én nyílt meg Baráth Sándor fafaragó, népi iparművész kiállítása Búcson (Szlovákia). A Beregi Múzeumban is bemutatott "Fából faragott beregi világ" című kiállítást ideiglenesen a búcsi Népviseletes Babák Házának közönsége tekitheti meg.

alt
 

alt2012. szeptember 1-től volt látogatható Baumgarten Karola:
"A túlélés 200 millió éves művésze" című
képzőművészeti kiállítása.

A tárlatot 2013 júniusáig tekinthették meg
a látogatók a Tomcsányi-kastély Tetőgalériájában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tükörcserepeimalt

2012. június 30-án nyílt meg a Beregi Múzeumban Schmidt Sándor fafaragó népi iparművész, a népművészet mestere retrospektív kiállítása.


 

 

 


Kiállításmegnyitó

2011. november 24-én nyílt  meg a Beregi Múzeum és a Pasztellfestők Egyesületének kiállítása
Az I. Gergelyiugornyai Alkotótábor címmel.

Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket,
majd a kiállítást megnyitotta dr. Cs. Tóth János művészeti író,
a Pasztellfestők Egyesületének elnöke.

A kiállításmegnyitó alkalmával Laczkó-Szilágyi Imre A vásárosnaményi Tisza-híd című képét adományozta a Beregi Múzeumnak.


alt

altalt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

A család kenyere
Az aratástól a kenyérig – tárgyak emberközelben 

altA kenyér a magyar nyelvben az élet szimbóluma. Meghatározza egész életünket. Azt írja róla Végh Antal: „A kenyér az egyik legszebb magyar szó… az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk”. Kenyér nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket. 

A Beregi Múzeum látványos új időszaki kiállításon mutatja be az aratás, gabonafeldolgozás és a kenyérsütés régi tárgyi eszközeit. Ezek közé tartozik például az egy fából kivájt 18. századi gabonatároló bodon, a kasza, a sarló, a cséphadaró, a Tarpán készült különleges lemezvékák, a komlóskorpa-szárító, a szakajtótálak és -kosarak, a dagasztóteknő, sütőlapát stb.


A kiállítást archív fotók színesítik a Beregi Múzeum gyűjteményéből, illusztrálva az egyes munkafolyamatokat, egyúttal betekintést nyújtva a ma emberének az aratástól a kenyérsütésig tartó hajdani mindennapokba.

 

altA kiállítás koncepciója szerint a tárgyakat emberközelbe szeretnénk hozni: vagyis a látogatóktól nem vitrinekbe elzárva, síkban a fal mellé elhelyezve mutatjuk be az eszközöket, hanem a térben – „3D-ben” –, karnyújtásnyira (vagy még attól is közelebb), a közönség elé és köré, feje fölé kiállítva, fokozva a befogadói élményt. A tárgyak funkcióját rövid szövegek ismertetik, a vonatkozó fotóanyag digitális változata folyamatosan nézhető a kiállítótérben elhelyezett képernyőn.


A kiállításmegnyitón mozgóképes különlegességgel is szolgálunk: egy 1993-ban Gergelyiugornyán készült, a kenyérsütést bemutató filmet nézhetnek meg a vendégeink.

A kiállítást megnyitja dr. Cservenyák László etnográfus, a Szatmári Múzeum igazgatója.

 


 

Üvegek a paraszti háztartásban

A Beregi Múzeum a régi háztartásokban használt változatos üvegkollekcióját mutatta be a nagyközönségnek az időszaki kiállítótermében: lámpákat, tintatartókat, sörös-, boros-, pálinkáspoharakat és -üvegeket, szódásüvegeket és még számos egyéb gyönyörű tárgyat.
alt
altalt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Beregi hímzések határon innen és túl
 

altA Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága, a Beregi Múzeum és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeumával közösen az "Együtt Bereg kultúrájáért" projekt keretében időszaki kiállítással várta az érdeklődőket Beregszászban, a Bocskai út 120. alatt. A kiállítás megnyitója 2010. augusztus 31-én volt.
 
 
 
 
 
 

Beregi templomok

alt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága, a Beregi Múzeum és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeumával közösen az "Együtt Bereg kultúrájáért" projekt keretében időszaki kiállítást nyitott meg 2010. augusztus 19-én.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lengyel katonai ezredkönyv
 

a Beregi Múzeumban

Helye: Vásárosnamény, Rákóczi út 13. szám alatti épületének előterében

 

A hónap műtárgyaként mutatja be a múzeum történeti gyűjteményének egyik legértékesebb darabját, a lengyel ezredkönyvet.
Az impozáns kivitelű, páratlan ritkaság bemutatásával kívánjuk kifejezni együttérzésünket a lengyel néppel. Emlékezve a 70 éve történtekre és a kegyeleti megemléaltkezésre utazó lengyel vezetők tragédiájára.
A bőrkötéses, igen díszes veretekkel ellátott nagyméretű ezrednaplót 1940 tavaszán a II. világháborúban a szovjet csapatok mészárlása elől menekülő, átmenetileg Magyarországon tartózkodó lengyel katonai ezred hagyta véletlenül Csarodán.
Itt szállásolták el ugyanis a menekülő lengyel katonai ezredet. Egy részük a laktanyában, másik részük családoknál kapott helyet. Mintegy 4 hónapot töltöttek a faluban, amikor is megkapták a parancsot, hogy üldözőik elől biztonságos helyre, Nyugatra távozhatnak, ahol menedéket kapnak.

A különleges műtárgyat előre bejelentkezéssel 

kedd, szerda és csütörtök napokon

10 óra és 15 óra között

2010. április 20-tól láthatják az érdeklődők.

 


 

 


Van már kis szék, csak lába kék',

Van már három, csak még egy kék"
– Székek a Beregi Múzeum gyűjteményéből

A kiállítást megnyitotta dr. Bodnár Zsuzsa főtanácsos-etnográfus (Sóstói Múzeumfalu) 2009. november 17-én.

 


 

Bővebben: Székek a Beregi Múzeum gyűjteményéből


Babavilág a múzeumban

Múzeumunk új időszaki kiállítása dr. Ulrichné Suták Mónika babagyűjteményéből nyújt válogatást. A világ minden részéből származó különleges formájú babák számtalan öltözetben és méretben mutatkoznak be a Vásárosnaményba látogató közönségnek.

 

A múlt öröksége

2008. november 25-én nyílt meg A múlt öröksége c. időszaki kiállítás, amelynek az anyagát a Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola diákja gyűjtötték össze, és készítették el. A kiállításban megtekinthetők a megye más középiskoláinak a tablói is.

Bővebben: A múlt öröksége


 
Öntöttvas szobrocskák – A BPetofieregi Múzeum új időszaki kiállítása

2009. március 6-án 15 órakor megnyitjuk az Öntöttvas szobrocskák c. kiállítást, amely a Korompay család öntöttvas gyűjteményének 19-20. századi anyagából   nyújt válogatást. 

A kiállítást megnyitja dr. P. Szalay Emőke, a Déri   Múzeum főmuzeológusa. A kiállítás anyagát bemutatja   Pusztai László művészettörténész. Közreműködnek a Vásárosnaményi Városi Zeneiskola növendékei. 

A kiállítás megtekinthető 2009. április 28-ig. 

 

Bővebben: Öntöttvas szobrocskák