Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Beszámoló

Károli Gáspár-díjat kapott Felhősné dr. Csiszár Sarolta, a Beregi Múzeum nyugalmazott igazgatója

A reformáció napján Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi ügyekért felelős államtitkár átadták a Károli Gáspár-díjakat.
alt    A díjakat idén Felhősné dr. Csiszár Sarolta etnográfus muzeológus, Benczúr László építész, vezető tervező és Dr. Bódiss Tamás karnagy, előadóművész, zenepedagógus vehette át.
   Felhősné dr. Csiszár
Sarolta etnográfus muzeológus, a vásárosnaményi Beregi Múzeum nyugalmazott igazgatója. Évtizedek óta kutatja a református egyházművészetet, kiemelten az úrasztali terítőket. 1995-től vesz részt a Magyar Református Egyház által megindított felmérésben, a határon túli magyar egyházak gyülekezeteinek gyűjteményi összeírásában. A kutatás során az úrasztali terítők és egyéb templomi textíliák felmérését végezte. Az eredmények összegző kiadásával 1999-ben indult a Magyar Református Egyházak Javainak Tára sorozat, melynek 25 megjelent kötetének társszerzője.
Fotó: Bartos Gyula/Emmi


Hímes festés a Beregi Múzeumban

2015 tavaszán kicsik és nagyok újra kicét fogtak és megírták a húsvéti hímest. A mintákat a múzeum gyűjteményét képező autentikus  hímesekről rajzoltuk és adtuk kézbe azzal a céllal, hogy a résztvevők az ősi tojásfestési technikát és azok motívumait megtanulva őrízzék népművésztünk mintakincsét.

alt

Könyvbemutató a Beregi Múzeumban

alt

A Beregi Múzeumban 2015. február 18-án mutatták be a nagyközönségnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című kötetet. Varga János múzeumigazgató köszöntője után a kötetet ismertette a szerkesztő Ratkó Lujza etnográfus, aki a szerkesztés mellett három tanulmánnyal is hozzájárult a megjelenéshez.
A bemutatón jelen volt Felhősné dr. Csiszár Sarolta nyugalmazott múzeumigazgató, aki szintén három tanulmánnyal gazdagította a kiadványt: Templomok, Öntöttvas kályhák, Szőttesek, hímzések címmel. Megjelent az ünnepségen dr. Szabó Sarolta a kötetben megjelenő Háztartási eszközök című tanulmány írója is. Varga János múzeumigazgató A gazdálkodás eszközei  című tanulmányával járult hozzá ehhez az igényes kivitelű, képekkel gazdagon illusztrált könyvhöz.


alt
képek a megnyitóról
 

alt


2014. december 15-én mutatták be Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című kötetet, amely a Nemzeti Örökségünk c. sorozat tizedik részeként jelent meg. A 784 oldalas, gyönyörű fotókkal illusztrált monográfiát Ratkó Lujza szerkesztette. Ez a tudományos munka teljes körű képet ad a megye népművészetének minden területéről, és bemutatja azokat a népművészeti alkotásokat, amelyeket a megye múzeumai féltve őriznek.  A szerzők között találjuk többek között Felhősné dr. Csiszár Sarolta nyugalmazott múzeumigazgatót, aki 3 témában is publikált, nevezetesen: Templomok, Öntöttvas kályhák illetve Szőttesek és hímzések címmel, valamint  Varga János múzeumigazgatót, aki a gazdálkodás népművészetén belül A gazdálkodás eszközeiről írt. Gratulálunk a szerzőknek, hisz írásaikkal nemcsak hogy maradandót alkottak, hanem egy olyan szakmai alapot teremtettek ezáltal, amely visszavezet bennünket a népművészet gyökereihez. Tudományos mivolta ellenére laikus érdeklődők számára is ajánljuk, mivel nagyon sok érdekességet megtudhat belőle az olvasó.


A Beregi Múzeum munkatársai részt vettek a város adventi készülődésében. A december 11-én megrendezett kézműves délutánon az érdeklődő gyerekekkel képeslapot készítettek, melynek egyedisége, hogy a hátoldalán egy 1925-ös Ábécéskönyv karácsonyi verse olvasható. 

alt          alt


alt
Namény Fotótár a Zoárd-napi Sokadalmon

A Beregi Múzeum várostörténeti fotókiállítása kiköltözött a Kraszna-partra július 12-én és 13-án.


 

 

 


 

 
Namény Fotótáralt
– Képek a város történetéből

Fotókiállítás nyílt a Beregi Múzeumban 2014. május 12-én, a Beregi Ünnepi Hét nyitónapján.
 
 

 
 


 


 

Tomcsányi Pál 90 éves!

alt

Tomcsányi Pál a Magyar Tudományos Akadémia tagja, több szakmai kitüntetés tulajdonosa, Széchényi-díjas professzor, Vásárosnamény díszpolgára február 27-én töltötte be 90. életévét!
 

Isten éltesse erőben, egészségben!

 


 

Kulturális közfoglalkoztatottak számára tartott oktatás keretében tartottunk előadást 2014. 02. 26-án a Beregi Múzeumban a muzeológiai munkáról, feladatokról. Az előadást Varga János múzeumigazgató tartotta. A csoport ezután egy tárlatvezetés keretében nézhette meg a múzeum állandó kiállításait Tóthné File Dóra vezetésével.

alt alt

altalt


 

Lónyának Lónyáról – képek Lónya múltjáról

Képkiállítás nyílt Lónyán 2013. december 15-én, a református gyülekezeti teremben. A kiállításon előadást tartott Felhősné dr.Csiszár Sarolta és Kissné Gráf Éva Lónya történetéről. A régi lónyai világot megörökítő képek eredeti fotói a Beregi Múzeum Fotótárában  találhatóak meg.

A kiállítás nem csak a református gyülekezet számára nyitott, szeretettel várunk minden érdeklődőt!


alt

képek a megnyitóról


 

Beregi keresztszemes hímzés napja – Tákos
 
alt

2013. október 30-án lenne 100 éves Gere Erzsébet

alt

Gere Erzsébet a Beregi Múzeum alapítójának 32 éven át hűséges társa és hét közös gyermekük édesanyja. Csiszár Árpád és Gere Erzsébet még a teológián ismerkednek össze és Csiszár Árpád vallomása szerint az ismeretségük első percétől kezdve az volt a szándékuk, hogy összeházasodnak. Életüket hivatalosan 1941 őszén kötötték össze.
Gyermekeik, unokáik, dédunokáik november 2-án emlékeztek meg Gere Erzsébet születésnapjáról a gergelyiugornyai temetőben.

Lónyának Lónyáról – képek Lónya múltjáról

Képkiállítás nyílik Lónyán 2013. december 15-én, a református gyülekezeti teremben. A régi lónyai világot megörökítő képek eredeti fotói a Beregi Múzeum Fotótárában  találhatóak meg.

A kiállításra szeretettel várunk minden érdeklődőt!


alt


 

A Tomcsányi-kastély egykori lakója a Beregi Múzeumban

alt

2013. május 12-én Tomcsányi Pál akadémikus – akinek a családja a Tomcsányi-kastély utolsó tulajdonosa volt – feleségével, fiával és barátaival Vásárosnaményba látogatott. A Beregi Múzeum dolgozói mindig nagy szeretettel várják az egykori lakót, aki még fel tudja eleveníteni az itt élt ősök emlékeit.


Beregnek fája, faragók tudása

Zoárd-napi Sokadalom 2013: kiállítás a Beregi Múzeum gyűjteményéből
a Kraszna-hídon július 6-án és 7-én

alt

képek

 


 


Múzeumpedagógiai Információs Nap a Beregi Múzeumban 2013. május 30-án


alt


 

Húsvéti hímes-festés a Beregi Múzeumbanalt
 
Hagyományainkhoz híven a múzeum 700 darabos hímes tojás-gyűjteményének mintái alapján, mintarajzok segítségével próbálhatják ki a hagyományos hímes–festést az érdeklődők.

 

Pesti Hírlap Naptára, 1931.
(A Beregi Múzeum gyűjteményéből)


 

Együtt Bereg kultúrájáért

altaltalt
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága által megvalósuló, az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kft. által lebonyolított,
Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben”
című (HU0013/NA/2005-1/PA-9 kódjelű) program keretében
 az „Együtt Bereg kultúrájáért” (HU0013/NA/69) című projekt
6.243.752 Ft támogatást nyert.
 

Együtt Bereg kultúrájáért projekt – „Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben” program. A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

 

www.beregkultura.hu


 

Gyász

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Csiszár Árpádné született Baráth Margit, a Beregi Múzeum alapítójának gondoskodó társa és a Beregi Múzeum 30 éven át lelkes munkatársa 2012. november 29-én, 83 éves korában visszadta lelkét Teremtőjének.

Temetése 2012. december 5-én (szerdán) 13 órakor kezdődött a gergelyiugornyai temetőben.


alt

emlékmorzsák
 

 


 

Fából faragott beregi világalt2012. június 16-án, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Baráth Sándor fafaragó népi iparművész új kiállítása a Beregi Múzeumban.


 

altalt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Múzeumok Éjszakája 2012 a Beregi Múzeumban

alt

képekalt

Kopriva Attila kiállítása

Kopriva Attila munkácsi festőművész képeiből nyílt kiállítás a Beregi Ünnepi Hét keretén belül a Tomcsányi-kastély Tetőgalériájában.
Köszöntőt mondott Felhősné dr. Csiszár Sarolta etnográfus.
A kiállítást megnyitotta Csorba István Kadosa festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja.
 

 

 

Húsvéti hímes-festésalt
a Beregi Múzeumban

A múzeum 700 darabos hímes tojás-gyűjteményének mintái alapján, mintarajzok segítségével próbálhatták ki a hagyományos hímes–festést az érdeklődők.

 


 

100 éve született Csiszár Árpád - Emlékünnepség Vásárosnaményban

Március 10-én, szombaton Csiszár Árpád református lelkipásztorra és a Beregi Múzeum alapítójára emlékeztünk Vásárosnaményban. A délelőtti istentiszteleten a gergelyi református templomban igét hirdetett dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Nyíri János lelkipásztor és Filep Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket. A Baráth Sándor fafaragó népi iparművész által készített emléktáblát megáldotta Csegei István, a Szabolcs-Beregi Egyházmegye esperese. A Csiszár Árpád felesége és gyermekei által adományozott templomi hímzett garnitúrát átadta Csiszár Ákos tb. esperes. Ezután az ugornyai református templomban emléktábla-avatás és a templomi hímzett garnitúra átadása következett, majd a délelőtti programot koszorúzás zárta a temetőben.
   Délután múzeumi megemlékezés vette kezdetét a Beregi Múzeum állandó kiállításainak helyszínén, a Tomcsányi-kastélyban. Varga János múzeumigazgató köszöntője után dr. Bene János megyei múzeumigazgató (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága), dr. Viga Gyula néprajzkutató, egyetemi tanár, dr. Pusztai László ny. múzeumigazgató, Lengyelné Kiss Katalin, az Öntödei Múzeum ny. igazgatója és dr. Istvánovits Eszter osztályvezető régész (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága) emlékeztek a legendás múzeumalapítóra.

A Kölcsey Televízió összefoglalója:
 


altalt

Képek az ünnepségről


2011. december 15-én 10 órai kezdettel szakmai párbeszéd zajlott

a  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turizmusának jövőjéről a Tomcsányi-kastélyban.
(III. Turisztikai műhelytalálkozó)

Beregi Múzeum – Tomcsányi-kastély (Szabadság tér 26.)
Az I. Gergelyiugornyai Alkotótábor kiállítása

alt
A Beregi Múzeum és a Pasztellfestők Egyesülete időszaki kiállításon mutatja be az Egyesület művészeinek munkáit, melyek közül több beregi témájú, és a 2011. augusztusi gergelyiugornyai alkotótábor résztvevőinek "eredményeit" vonultatja föl.
   A kiállító művészek: Sipos Zsófia, Koroknai Róza, Laczkó-Szilágyi Imre, Csorba Katalin Mária.
 
Kiállításmegnyitó: A család kenyere
Aratástól a kenyérig – tárgyak emberközelben


2011. október 20-án nyílt meg a Beregi Múzeum új időszaki kiállítása a Tomcsányi kastély kiállítótermében. A kiállítást megnyitotta dr. Cservenyák László etnográfus, a Szatmári Múzeum igazgatója. A megnyitó keretében filmet vetítettünk vendégeinknek: Kenyérsütés Gergelyiugornyán 1993-ban címmel.
A program közben kemencében sült kenyérlángossal kedveskedtünk látogatóinknak. Köszönetet mondunk a Bereg-Siba Bt.-nek a felajánlásért és Baráth Lajosné (Juditka) munkájáért!


Bővebben: család kenyere kiállításmegnyitó

Kulturális Örökség Napjai a Beregi Múzeumban

alt

A Beregi Múzeum állandó kiállításainak helye, a Tomcsányi kastély is csatlakozott a Kulturális Örokség Napjai programsorozatához.
2011. szeptember 17-én és 18-án a kastély történetének és területének bemutatása szakmai vezetéssel, régi fotók vetítése történt folyamatosan mindkét napon.
Játékos kastélytörténeti vetélkedőt hirdettünk kicsiknek és nagyoknak a Tomcsányi kastélyban. A belépés ingyenes volt mindkét napon
.

Információk a Kulturális Örökség Napjairól

Hímzéskiállítás és -tanítás a Gasztronómiai Fesztiválon
alt
2011. június 11-én Nyíregyháza-Sóstón a Beregi Múzeum a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága képviseletében kiállítással fogadta a Fesztivál látogatóit. A hímzés iránt érdeklődők megismerkedhettek a keresztszemes kézimunka alapjaival, a mintagyűjteménnyel, valamint a gazdag textilanyaggal. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a mintahímzést is.

A Beregi Múzeum kiállítása Lónyá
altn

2011. június 4-én a Beregi Múzeum keresztszemes hímzések bemutatójával várta az érdeklődőket Lónyán a Kastélykertben, a Határmenti Református Lelkésztalálkozón.
 
Előadás a Beregi Múzeumban
alt
2011. június 3-án Tóthné Simon Zsuzsa tartott előadást a Beregi Múzeumban
Hálócsapdák: az ifjúság vs. internet címmel.

 
Eötvös-napok 2011-ben

Az Eötvös József Általános Iskola első osztályosai ismerkedtek idén a régi elemi iskola szemléltetőeszközeivel az Iskolatörténeti kiállításban.

Bővebben: Eötvös-napok 2011-ben

Könyvbemutató


2011. március 8-án könyvbemutató tartottunk, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a Beregi Múzeum és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma új kiadványaival: 
Keresztszemes minták Beregből határon innen és túl
Az egykori Beregi Református Egyházmegye templomai határon innen és túl,
amelyeket az "Együtt Bereg kultúrájáért" című projekt keretén belül jelentek meg. 
Köszöntőt mondott Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.
Varga János az "Együtt Bereg kultúrájáért" projektet, dr. P. Szalay Emőke kandidátus a KRLM-t, Kész Géza a szakrális épületekről szóló könyvet, Felhősné dr. Csiszár Sarolta a hímzésekről szóló könyvet mutatta be.

 

Bővebben: Könyvbemutató

alt

Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban
 
 
 
18.00 A Városi Zeneiskola ifjú gitártehetségeialt
18.30 Az Eötvös József Általános Iskola néptánccsoportjának bemutatója
19.00 Megzenésített versek
        – az Osztováta együttes műsora
20.00 A cívisváros pipái – a Déri Múzeum és a Beregi Múzeum közös kiállítása
          (megnyitja: Borbély Zsolt, a Magyar Pipaszövetség tiszteletbeli elnöke)
20.30 Pipaszívó verseny
          (Bajusz Géza, a Magyar Pipaszövetség elnökének szervezésében)
21.30 A városi énekkar fellépése
Kóstoló – beregi töltött káposzta
Éjszakai tárlatvezetés a Bereg kincsei állandó kiállításainak megtekintéséhez


Eötvösre emlékezve: alsósok a régmúlt iskolájában

A vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola alsó tagozatos diákjai az Eötvös-hét keretében a régmúlt iskolájával ismerkedtek. A Beregi Múzeum iskolatörténeti kiállítását (a Máthé kúriában) 17 osztály, mintegy 400 diák és pedagógus kereste föl 2010. március 19-én.

Bővebben: Eötvösre emlékezve: alsósok a régmúlt iskolájában

 Múzeumpedagógiai Információs Nap

Nagy érdeklődés kísérte múzeumunk információs rendezvényét.
A program keretében bemutattuk a Beregi Múzeum múzeumpedagógiai kínálatát és terveit, figyelembe véve az oktatási intézmények, pedagógusok elképzeléseit, elvárásait.
Az érdeklődők megismerkedhettek az elmúlt évtizedekben a múzeumot sikeresen oktatási célokra  használó pedagógusok eredményeivel is. Dr. Szabó Sarolta megyei múzeumi koordinátor a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ pedagógusoknak szóló képzési lehetőségeiről számolt be.

Bővebben: Múzeumpedagógiai Információs Nap

Hímzésoktatás a Babus Jolán Emléktáborban


2009 júliusában a vásárosnaményi Balázs József Városi Könyvtár által szervezett Babus Jolán Emléktábor programjai között szerepelt két – a Beregi Múzeum által rendezett – múzeumpedagógiai esemény is. Előbb a tábor résztvevői a kenderfeldolgozás, fonás, szövés alapjaival ismerkedtek meg a múzeum kiállítótermében, azon belül is egészen közelről a használati eszközökkel. Majd a hét folyamán a beregi keresztszemes hímzés fortélyait tanulták a gyerekek, önálló kézimunkákat készítve.
A foglalkozásokat Vargáné Hegedűs Eszter múzeumpedagógus vezette.

Bővebben: Hímzésoktatás a Babus Jolán Emléktáborban

Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Népes közönség előtt zajlott a 2009. évi Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban. A rossz idő miatt nem szabadtéren, hanem a múzeum kiállítótermében lépett fel és aratott nagy sikert – stílusosan az esztováta szomszédságában – Zoltáni Zsolt zenekara, az Osztováta.
Azt est szenzációja volt a híres Szomolányi-ezüstgyűjtemény bemutatása, amely csak erre az alkalomra érkezett a debreceni Déri Múzeumból. A tárlatvezetést dr. P. Szalay Emőke főmuzeológus tartotta, rengeteg érdekességet és háttérinformációt nyújtva a sok érdeklődőnek.

A múzeum szomszédságában működő Turistaszálló bográcsgulyással várta a vendégeket.
A rendezvényt a helyi Checkpoint zenekar koncertje zárta.
 

Bővebben: Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Csiszár Árpádra emlékeztünk
 

A gergelyiugornyai Petőfi Sándor ÁMK diákjai a múzeumalapító Csiszár Árpádra emlékeztek a Beregi Múzeumban.
A gergelyiugornyai temetőben a helyi iskola, a Beregi Múzeum dolgozói, családtagok, valamint a Beregi Múzeum Baráti Köre megkoszorúzta Csiszár Árpád sírját.

Bővebben: Csiszár Árpádra emlékeztünk

A Magyar Nemzeti Múzeum Különdíja az Év Múzeuma 2007 pályázaton

  A Beregi Múzeum "Az Év Múzeuma 2007" pályázaton az új helyszínen, a felújított kastélyépületben rendezett új, korszerű állandó kiállításaival elnyerte a Magyar Nemzeti Múzeum Különdíját.  A díjat 2008. május 17-én, a Múzeumok Majálisán adták át.

Bővebben: A Magyar Nemzeti Múzeum Különdíja az Év Múzeuma 2007 pályázaton

A Beregi Múzeum Baráti Köre - rendhagyó közgyűlés

   A Beregi Múzeum Baráti Köre 2008. május 14-én rendhagyó ünnepi közgyűlést tartott a Tomcsányi-kastélyban. Vendégek voltak a Beregi Múzeum és a baráti kör támogatói: Dr.Dr.h.c. Tomcsányi Pál akadémikus, a Beregi Múzeum Baráti Körének tiszteletbeli örökös tagja, Dr. Tomcsányiné Szemere Sarolta aranykoszorús kézműves mester és Gombita Sándor patrónus.

Bővebben: A Beregi Múzeum Baráti Köre rendhagyó ünnepi közgyűlése

Újra divat a csipke

  A Beregi Múzeum ú
j időszaki kiállításának megnyitójára 2008. április 11-én 14 órakor került sor, a XV. Beregi Ünnepi Hetek keretében.  
   A kiállításon látható csipkeminták a Beregi Múzeum mintegy 700 darabos csipkegyűjteményéből valók. Jelentős részük horgolással, egy kisebbik részük kötéssel készült. Többségük az iskolai kézimunka oktatást segítő mintagyűjtemény részét képezte. Ezek a csipkék a XIX. század utolsó harmadában és a XX. század elején készültek.

Bővebben: Úlra divat a csipke

Újra vannak patrónusok

Újra vannak patrónusok  Gombita Sándor volt vásárosnaményi lakos évek óta adományokkal támogatja a  helyi és határontúli oktatási és kulturális intézményeket. A Beregi Múzeum időszaki kiállítása ennek a régi évszázadokat megidéző nemes tradíciónak a felelevenítését mutatja be.

Hímes festés a múzeumban

  Idén ismét eljöttek az érdeklődők, iskolások, pedagógusok, hogy húsvétra megfessék a hímes tojásokat. A következő képek ezen a minden évben nagy népszerűségnek örvendő eseményen készültek.

Bővebben: Hímes festés a Múzeumban

Múzeum megnyitó

2007. augusztus 31-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Beregi Múzeum "Bereg kincsei" c. új állandó kiállítása, a felújított Tomcsányi kastélyban.

Bővebben: A Múzeum új épületének átadása