Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Események


 
altalt

Nosztalgia az Idősek Otthonában

A Beregi Múzeum idén is örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy az Idősek Otthonában előadásokat tartson. November 14-e délutánján látogattunk el az idősekhez, ahol Koncz Edina intézményvezető köszöntötte az előadókat és a szépkorú hallgatóságot, ezt követte Filepné Kiss Renáta történész előadása, mi másról, mint a 40 éves városunk múltjáról, emlékeiről, jeles alakjairól

Varga János múzeumigazgató, etnográfus a Bereg néprajzi emlékeiről, azon belül az itt élő emberek leleményes használati tárgyait, vagy épp a népi gyógyítás meghökkentő, bizarr eseteit mutatta be fényképes előadásában. A hallotakat az idősek is kiegészítették saját emlékeikkel.

Idén újra a Mesterek és alkotók kerülnek főszerepbe a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt.

Múzeumpedagógiai információs nap

 

Minden pedagógust szeretettel várunk rendezvényünkre.

Múzeumok Éjszakája 2018

2018. június 23-án a hagyományokhoz híven idén is megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban. A szeles-borongós idő ellenére sok érdeklődőt vonzottak a programok a Tomcsányi-kastélyhoz. A Bereg Brass fúvósegyüttes indulókkal indította az estet, majd a Bihari Banda lendületes néptáncműsorral folytatta és folklórbemutatóval mulattaták a közönséget.

Az idei év Múzeumok Éjszakájának központi elemei a család és a kultúra volt, így Filepné Kiss Renáta történész "A farbalőtt ember és más történetek" című előadása is a vásárosnaményi Eötvös-családot, történetét, érdekes történeteit mutatta be. Ez után Varga János igazgató, etnográfus a korabeli beregi családok életéről tartott előadást Családi kör címmel.

Kiegészítő programként a "Lóugrás a múltból" címmel régi kalendáriumok furfangos fejtörőin lehetett gondolkodni. Az idén sem maradtak el a katlanon főtt, kemencében sült népi ételek, a gyerekeket pedig a Színfolt alkotókör tagjai arcfestéssel ajándékozták meg.

 

Fotók az eseményről

 

Baráth Sándor újabb adományai a Beregi Múzeumnak

Baráth Sándor faszobrász és fafaragó népi iparművész újabb két alkotását adományozta a Beregi Múzeumnak. Az A-kategóriás Krumplitörő c. szobor, illetve a szintén A-kategóriás vájt polcos só- és cukortartó az elmúlt időszakban a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban szerepelt kiállításon.

Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Június 24. estéjén és éjszakáján a vásárosnaményi Tomcsányi-kastély és a parkja megtelt látogatókkal, akik a Múzeumok Éjszakája programjaira voltak kíváncsiak. Gazdag Adrienn népszerű dallamokkal alapozta meg a hangulatot, amit a Bihari Banda lendületes néptánc és folklórbemutatója követett. Eközben folyamatos programok kísérték a rendezvényt, mint a népi ételek kóstolása, népi játékok, pónilovaglás vagy az éjszakai tárlatvezetés a Beregi Múzeum állandó kiállításaiban. Két ideiglenes kiállítást is megnyitottunk, amelyeket muzeológusaink fényképes előadása, bemutatója kísért: a „Naményi időgép” fényképes időutazásra hív, míg a „Kostök és disznóepe” című kiállítás megdöbbentő és furcsa tárgyakat vonultat fel a múzeum gyűjteményéből. A kiállítások a nyár folyamán látogathatóak. Az estét táncház és tűzugrás zárta.

 

Képek az eseményről


 

A Közösségek Hetére várostörténeti sétával készülünk, melynek címe: „Naményi vagyok, nem turista”.

Programunk a helyiekre, vagyis a vásárosnaményiak közösségére fókuszál, akik itt élnek a városban, vagy itt születtek, de már elkerültek településünkről. Sétánk során felkeressük a város történetileg fontosnak számító épületeit, tereit, ahol érdekes, sokak által nem ismert információkkal, történetekkel, képekkel szeretnénk közelebb hozni a városlakókat a saját múltjukhoz, kulturális örökségükhöz. Számítunk természetesen a résztvevők felidézett emlékeire, amelyek a közös tudásunkat továbbgyarapítják.

Indulás: 2017. május 9. 13.30 és május 11. 13.30, Máthé-kúria (Vásárosnamény, Rákóczi utca 13.)

Jelentkezni lehet: Beregi Múzeum, Vásárosnamény, Rákóczi utca 13., 45/470-638, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

Premier 30

 

Újabb öntöttvaskályhával bővült a Beregi Múzeum vasöntvény gyűjteménye: a kisvárdai Dömök János egy Premier 30 típusú kályhát adományozott múzeumunknak, miután azt felújította és működőképes állapotba hozta. A kályhát a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyárban készítették az 1950-es években. A Beregi Múzeum köszöni az adományt Dömök János úrnak!

További képek a kályháról


 

Idén is várjuk tojásfestésre a Beregi Múzeumba április 10-13.-ig az osztályokat, csoportokat, ahol a hagyományos hímes festési technikák mellett Beregben gyűjtött locsolóverseket is megtanulhatnak.

Érdeklődni lehet a 45/470-638-as számon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy személyesen a Beregi Múzeum Rákóczi úti épületében (Máthé-kúria).


 

Adventi kézműveskedés

December 14-én a vásárosnaményi Művelődési Központ kiállítóterme a helyi általános iskola diákjaival telt meg, hogy a karácsonyra készülődve karácsonyfadíszeket, képeslapokat, asztali díszeket készíthessenek. A Beregi Múzeum asztalánál, a múzeum munkatársainak segítségével a gyerekek színezhették, vághatták és hajtogathatták azt a képeslapot, amit egy 1986-os Képes Kálvin Kalendáriumból való rajz díszített.

 

 

 

 

 

 

 

 

További képek

 


70. születésnap

A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját Felhősné Dr. Csiszár Sarolta, a Beregi Múzeum nyugalmazott igazgatója. 1978-ban került az intézmény élére, persze előtte is tevékenyen részt vett a múzeum életében: édesapját, Csiszár Árpádot rendszeresen elkísérte gyűjtőútjaira, miközben a népi és egyházi textilmunkák, az iskolatörténet és a beregi temetkezési szokások szakértőjévé vált. 1985-ben tette le egyetemi doktori vizsgáját a Temetkezési szokások a Beregi-Tiszaháton című dolgozatával. 2012-ben nyugdíjba ment, de a mai napig aktív kutatómunkát végez: a magyarországi és a határon túli magyar református egyházak úrasztali terítőinek és templomi textíliáinak felmérésében és vizsgálatában vesz részt.

Munkásságáért többek között 1996-ban a Milleniumi Emlékbizottságtól Eötvös-emlékplakettet, 2007-ben Vásárosnamény képviselő-testületétől a Pro Urbe-díjat, 2014-ben Károli Gáspár-díjat vehetett át.

A jeles nap alkalmából a Beregi Múzeum dolgozói ezúton is jó egészséget és további sikeres munkát kívánnak az ünnepeltnek!


 

Kas, járom, köpéce – Őszi Fesztivál váltatlan lovakkal

 

Idén is csatlakozott a Beregi Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatához. Az általános és középiskolások számára rendezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon régi mesterségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. A kosárfonás, a teknővájás, a vékakészítés és a járomfaragás termékeit, eszközeit, néprajzi és társadalmi körülményeit részletesen bemutató interaktív foglalkozásokat a Múzeum négy munkatársa (Tóthné File Dóra tárlatvezető, Kissné Gráf Éva történész, Szász Csaba múzeumpedagógus és Varga János múzeumigazgató-etnográfus) párhuzamosan, négy helyszínen vezette a diákcsoportoknak október utolsó hetében.

 

 

Az eredeti műtárgyakat, archív fotókat és néprajzi filmeket felvonultató programokon a legkisebbektől (elsősök) a legnagyobbakig (tizenegyedikesek) rengetegen vettek részt; az összesen 64 foglalkozás résztvevői jó hangulatban távozhattak a múzeumból, hiszen nem csak a csíkkassal vagy a sózóteknővel ismerkedhettek meg közelebbről, hanem többek között mérlegre vonhatták a véka búzát, vagy kipróbálhatták magukat ökörként járommal a nyakukban.

 

Elkészült a harmadik tábla is

Vásárosnamény bevezető útjai mellett az évek során megkopott, elöregedett Tomcsányi-kastély Beregi Múzeum tájékoztató táblák Szegedi Ferenc (a Tomcsányi család leszármazottja) és Böröczki Gábor fotós, valamint a Beregi Múzeum jóvoltából megújultak. Októberben a harmadik tábla (Ilki út) is elkészült.


 

A Dolgozzál és Imádkozzál Alapítvány - melynek alapítója Gombita Sándor - számítógépeket adományozott a helyi és kárpátaljai iskoláknak. Az ünnepélyes átadásra június 23-án került sor a Beregi Múzeumban, ahol  jelen voltak az intézmények képviselői, illetve az alapítvány nevében dr. Szalanics László kuratóriumi elnök valamint Felhősné dr. Csiszár Sarolta és Varga János kuratóriumi tagok.

 

                     


 

Nyereményátadás

 

Badak Gyula, Zoárd-napi múzeumi totónk nyertese átvette az eredeti keresztszemes mintával hímzett párnát Varga János múzeumigazgatótól.

 


Zoárd-nap

A július első hétvégéjén megrendezett Zoárd-napi Sokadalomra a Beregi Múzeum a „Vásáros” Namény című kiállítással készült. A múzeum sátrában a látogatók megtekinthették a 60-as, 70-es évek vásári fotóit, jellegzetes vásári portékáit. Ehhez kapcsolódott a múzeumi totó is: a helyesen kitöltők között eredeti keresztszemes hímzéssel díszített párnát sorsoltunk ki.

További képek

 


 

Múzeumok Éjszakája

A Beregi Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához. Június 25-én délutántól kerültek megrendezésre a programok: Filéné Huszti Zsuzsanna citerazenével, majd a kárpátaljai Sodró Együttes népzenével és néptánccal szórakoztatta a látogatókat. Eközben népi ételeket kóstolhattak, diavetítésen vehettek részt a vendégek, majd régi kalendáriumok érdekes hirdetéseiből készült új időszaki kiállításunk megnyitóját tekinthették meg. A kastély parkjában népi játékok és pónilovaglás várta a gyerekeket. Sötétedés után táncházzal és tűzugrással zárult a rendezvény.

 

 

További képek a rendezvényről

Megújult táblák

 

Vásárosnamény bevezető útjai mellett az évek során megkopott, elöregedett Tomcsányi-kastély Beregi Múzeum tájékoztató táblák Szegedi Ferenc (a Tomcsányi család leszármazottja) és Böröczki Gábor fotós jóvoltából megújultak. A három új táblából kettő már a régi helyén látható (Nyíregyházi út, Beregszászi út), míg a harmadik (Ilki út) hamarosan elkészül.

A Beregi Múzeum köszönetét fejezi ki a készítőknek a munkájukért.

További képek

 


 

Gyermeknap

 

Vásárosnamény város intézményei idén is megrendezték a gyermeknapot május utolsó vasárnapján, amelyen a Beregi Múzeum is bemutatta népi játékait a kisebbeknek. A gyerekek a múzeum munkatársai segítségével kipróbálhatták a mocsárjárót, a gólyalábat, a medvetalpat, a célba dobást vagy a zsákban ugrálást a Máthé-kúria előtt.

 

Képek a rendezvényről

 


 


 

Újbudán a Beregi Múzeum és a Vásárosnaményi Települési Értéktár

Második alkalommal rendezték meg május 7-én Újbudán a Helyi Értékek Napját, ahol Szabolcs, Szatmár, Bereg és Kárpátalja sajátosságai mutatkozhattak be a közönségnek.

Vásárosnamény értékeit és az eredeti beregi keresztszemes hímzéseket a Beregi Múzeum munkatársai mutatták be az érdeklődőknek, akik szívesen idézték fel a környékhez kapcsolódó emlékeiket, élményeiket is.

A rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg.

 


 

Mikecz-emlékérem

 

2016. április 18-án a Mikecz család, a Jósa András Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár által megrendezett Mikecz-napon Felhősné dr. Csiszár Sarolta, a Beregi Múzeum nyugalmazott igazgatója elismerésben részesült a Mikecz család hagyatékénak ápolásáért és azok közzé tételéért.

                                  


 

Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban


Március 28-án, húsvét hétfőn a Sóstói Múzeumfaluban megrendezett "Falusi húsvét" program keretében nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a beregi tájegység a Beregi Múzeum képviseletében. Az érdeklődők ízelítőt kaphattak a múzeum gazdag gyűjteményéből keresztszemes hímzésein, faragott fatárgyain, szarumunkáin és persze hímes tojásain keresztül.

A látogatók megismerkedhettek a vásárosnaményi Tourinform Iroda jóvoltából a Bereg bőséges programkínálatával is.

A rendezvényen készült képeket itt tekinthetik meg.


 

Húsvéti készülődés a Beregi Múzeumban

2016-ban is nagy sikere volt a húsvéti hímesek készítésének.

A tojásfestés során a fiatal és idősebb korosztály egyaránt kipróbálta azokat a technikákat, amelyeket a múzeum munkatársai mutattak be a résztvevőknek. A foglalkozások múzeumi foglalkoztatótérben valamint külső helyszínen egyaránt zajlottak.

további képek

 


HÚSVÉTI HÍMES FESTÉS A BEREGI MÚZEUMBAN

A Beregi Múzeumban idén is megrendezésre kerül a hímes festés, ahol a résztvevők kipróbálhatják az ősi tojásfestési technikákat, valamint megismerhetik a hagyományos beregi motívumokat. A foglalkozásokra 2016. március 21-25. között kerül sor, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat. A részletekről további információt kaphatnak az itt megadott elérhetőségeken, vagy személyesen a múzeum munkatársaitól.

 


 

ÉVFORDULÓ

1912. március 8-án, 104 éve született Csiszár Árpád, a Beregi Múzeum alapítója.

Tisztelettel emlékezünk rá!

 


 

képek

 


 

Üvegdia-sorozat

 

A múzeum történeti gyűjteményét gyarapítja az a közel 440 darab üvegdia, amelyeket a régi iskolában szemléltetőeszközként használtak a tanítók. A kis üveglapocskát vetítőgépbe kellett helyezni, és természetes fényforrással megvilágítani. A sorozat darabjai különféle témában és tantárgyban nyújtottak ismereteket. A gyűjtemény minden egyes darabja megtekinthető és tanulmányozható a Digitális múzeumban, amely ide kattintva is elérhető.

                                                      


 

Farsangi ünnepség a helyi általános iskolában 1986-ban

 

                                        


Adventi készülődés

 A Beregi Múzeum munkatársai a 2015-ös esztendőben is részt vettek a város által rendezett adventi kézműves programon, melynek  a Művelődési Központ kiállítóterme adott otthont december 14-én. Az egész nap tartó barkácsoláson a helyi általános iskola valamennyi diákja részt vett, melynek során különböző dolgokat készíthettek a Karácsony ünnepéhez kapcsolódóan. A Beregi Múzeum asztalánál az érdeklődőknek egy fenyőfára akasztható papírangyalka elkészítésére volt lehetőségük,melynek ruhája beregi keresztszemes motívumokkal volt díszítve.

    

további képek

 


 

Csángóföldi gyerekek a Beregi Múzeumban

alt

A Rákóczi család egyhetes tábort szervezett a csángóföldi magyar gyermekek számára, akik Majzik Tamás tanárbácsival és Vanczer Zsuzsanna önkéntes falugazdával érkeztek Dumbravén faluból. A szervezők tartalmas programokkal készültek az ide érkezők számára, melyek a helyiek és környékbeliek felajánlásai révén valósulhattak meg. Ehhez csatlakozott a Beregi Múzeum is, amikor is 2015. július 31-én az intézménybe látogató gyermekeket fogadta és foglalkozással készült számukra. A játékos tárlatvezetés során a gyerekek megismerhették a múzeum állandó kiállításait, amely által bepillantást nyerhettek a beregi emberek múltjába. Ezt követően a gyerekek népi eszközös játékokat próbálhattak ki a múzeum udvarán. Végezetül a hála jeleként csángóföldi magyar népdalt és csángó mesét hallhattak a múzeum munkatársai a gyerekektől.

további képek

 


 


 
"MÁLENKIJ ROBOT"
Kiállítás a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának emlékére


         alt         alt


 A fenti címen nyílt időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban 2015. július 22-én. Köszöntőt mondott
dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester, majd ezt követően a kiállítást megnyitotta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.  A kiállítást bemutatta  Molnár D. Erzsébet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének tudományos munkatársa, a vándorkiállítás szakmai anyagának összeállítója. A rendezvény színvonalát emelte a 94 éves, Gergelyiugornyán élő Gyarmati Géza bácsi jelenléte, aki személyesen is átélte ezt a borzalmas eseményt, és fájdalmasan emlékezett vissza a történtekre.
A deportálás borzalmait képekben és szövegben bemutató kiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg.

A Beregi Múzeum az V. Zoárd-napi Sokadalomban
alt

 

A Beregi Múzeum idén is csatlakozott a kétnapos városi rendezvényhez
"Kereket Beregbe" c. kiállításával, melynek során kerekes tárgyak és archív fotók kerültek bemutatásra a múzeum gyűjteményéből. Akinek kedve volt, még totót is tölthetett ki. A helyes megfejtők között egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített táska került kisorsolásra.
 

  képek
 

alt

 


 

 "Caltsak tiszta forrásból"
Beregi keresztszemes hímzések kiállítása


 
 Ideiglenes kiállítás nyílt június 21-én,a Múzeumok Éjszakáján "Csak tiszta forrásból" címmel. Varga János múzeumigazgató köszöntője után a kiállítást megnyitotta
Vargáné Hegedűs Eszter múzeumpedagógus.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben a Beregi Múzeumban (Tomcsányi-kastély, Szabadság tér 26.)


 

Köszöntjük a Beregi Múzeum honlapján!


Nosztalgia az Idősek Otthonában

A Beregi Múzeum idén is örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy az Idősek Otthonában előadásokat tartson. November 14-e délutánján látogattunk el az idősekhez, ahol Koncz Edina intézményvezető köszöntötte az előadókat és a szépkorú hallgatóságot, ezt követte Filepné Kiss Renáta történész előadása, mi másról, mint a 40 éves városunk múltjáról, emlékeiről, jeles alakjairól.

Varga János múzeumigazgató, etnográfus a Bereg néprajzi emlékeit, azon belül az itt élő emberek leleményes használati tárgyait, vagy épp a népi gyógyítás meghökkentő, bizarr eseteit mutatta be fényképes előadásában. A hallottakat az idősek is kiegészítették saját emlékeikkel.


Városunk történetét részleteztük...

Idén a Múzeumok Őszi Fesztiváljára készülve a 40 éves városunk történelmét vettük alapul, hogy a foglalkozásainkra érkező általános és középiskolás korosztály is megismerje Vásárosnamény részeit és történetének részleteit. A Városrész(let)ek című ingyenes múzeumi foglalkozásunk során - fényképekkel, térképekkel és történelmi emlékekkel - vettük sorra, hogy miért volt jó régen, és miért jó most itt élni.

További fotók a képre kattintva...


Általános és középiskolásokat is szeretettel várunk a 40 éves városunk történetét feldolgozó játékos múzeumi óráinkra a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A program idén is ingyenes.

További részletek az Őszi Fesztivál honlapján...


A könyvtárban mesélt a múzeum

A Magyar Népmese Napján, szeptember 30-án a Balázs József Városi Könyvtárban A falánk tyúkocska című népmesét adtuk elő bábelőadás formájában kisiskolásoknak. Ehhez kapcsolódott a körjátékkal és közös énekléssel egybekötött beszélgetés, melynek során megtudhatták a kisdiákok, hogyan lesz a cserép szilkéből komatál.

További fotók a képre kattintva...


Előadások a 40 éves városról Gergelyiugornyán

Ahogy előző nap Vitkában, a gergelyiugornyai Kultúrház nagyterme ezúttal is megtelt a településrészeink történelme iránt érdeklődőkkel szeptember 26-a délután.

Filep Sándor polgármester köszöntőjében kifejtette, hogyan lehetséges, hogy több település egyként él itt a Tisza jobb és bal partján Vásárosnamény néven. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő a helyi történelmünk fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőbeszédében.

A Beregi Múzeum történésze, Filepné Kiss Renáta Egy összetett város című előadását személyes és családi történetekkel is átszőtte, miközben a hallgatóság megismerte városrészeink kialakulását, múltját, és felidéztük híres szülötteit. Varga János múzeumigazgató, etnográfus többek között a népi építészet, a népművészet és a néphagyományok helyi vonatkozású értékeit mutatta be Ötször egy az egy című fényképes előadásában.

Az előadások után még sokáig beszélgethettünk a résztvevőkkel, helyiekkel, persze a Gergelyiugornyai Nyugdíjas Klub tagjainak finom házi süteményei is maradásra késztettek mindenkit.


Előadások a 40 éves városunkról

Szeptember 25-én Vitkába, a Kultúrházba vártuk a városunk és kerületei múltja iránt érdeklődőket. Dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester asszony és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő úr köszöntője után Filepné Kiss Renáta történész előadásából tudhatta meg a hallgatóság, hogy Vásárosnamény miért lett Egy összetett város.

Varga János múzeumigazgató, etnográfus Ötször egy az egy című előadásában a néprajzi emlékek felől közelítette meg a városrészeink történetét a Beregi Múzeum fénykép- és műtárgy-gyűjteménye alapján.

Aki kíváncsi, ma délután még egyszer meghallgathatja a tartalmas előadásokat a gergelyiugornyai Kultúrházban, ahová mindenkit szeretettel várunk.

További fényképek a fotókra kattintva...


Csillagturisták jártak nálunk

A Beregi Múzeum mindkét épületénél fejtörőkkel vártuk a Negyvenes csillagtúra elnevezésű csapatverseny résztvevőit a városi Autómentes Napon, szeptember 20-án.

A Tomcsányi-kastélynál a gasztronómiai értékek után kutattak a fiatalok a kemence körül. A Máthé-kúria előtt pedig az évtizedek óta rendületlenül ott ülő Hermészről kellett bebizonyítaniuk, hogy az nem szobor, hanem kályha. Aki ezt nem hiszi, járjon utána...


A 40 éves Vásárosnamény városrészeiről szóló előadásainkra Önt is szeretettel várjuk!


A PanyolaFeszten jártunk

Augusztus 2-3-án a Beregi Múzeum is részt vett kiállítóként a PanyolaFeszten, ahol a Dézsa-portára érkezőket kiállítással vártuk, valamint a beregi keresztszemes hímzést is kipróbálhatták az arra vállalkozók.

Múzeumunk igen gazdag tárgyi- és fotóanyaggal rendelkezik Panyoláról, így a Csonkavég utca 17-es számú házat volt mivel megtöltenünk és ideiglenes kiállítóhellyé varázsolnunk. Az egyik szobában számos, fából készült használati tárgyat, szerszámot lehetett megtekinteni, amelyek a helyi ezermesterek keze munkáját dícsérik. A fesztiválozók a panyolai asszonyok szebbnél szebb beregi keresztszemes hímzéssel díszített remekeit (kendők, abroszok, komakendők és gyászabrosz) is megcsodálhatták. Egy másik szobában Panyolán készült archív fotókat vetítettünk, és nem hiába, hiszen sok helyi vendégünk rokonokat, szomszédokat, barátokat fedezett fel a fénykép szereplői vagy az életnagyságú reprodukciók között.

Az udvaron kipróbálhatták magukat a hímezni vágyók: a beregi keresztszemes hímzés alapanyagaival, technikájával lehetett ismerkedni, valamint játékokkal vártuk a játékos kedvűeket.

A Beregi Múzeum panyolai emlékei így - ha csak rövid időre is - visszakerültek a Szamos-parti faluba.

További fényképek a fotókra kattintva...


Beregi keresztszemes hímzés és Panyola emlékei a PanyolaFeszten!

A Dézsa-portán (Csonkavég utca 17.) a beregi keresztszemes hímzéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – nagyon közelről: kézzel fogható közelségbe kerülnek az alapanyagok, kipróbálhatják magát a hímzést, feltárulnak az eredeti, évszázados minták, a régi és a mai textíliákon. Miközben minden kiderül a beregi hímzésről a vásárosnaményi Beregi Múzeum munkatársai által.

Ugyanitt kiállításon ismerkedhetnek meg a Múzeum Panyoláról származó régi tárgyaival. A ház nagyszobájában vetített képeken mutatjuk be Panyola múltját: utcákat, épületeket, a szatmári népélet használati eszközeit. És persze a valamikori itteni embereket!

Kedves panyolaiak! Aki segít nekünk felismerni a régi fotókon azokat, akikről mi nem tudjuk, hogy kicsodák, annak részére ingyenes belépőt adunk a Beregi Múzeum kiállításaiba!


Múzeumok Éjszakája a Beregi Múzeumban

Június 22-én, az év (majdnem) legrövidebb éjszakájának előestéjén ismét érdemes volt a Beregi Múzeumba és a Tomcsányi-kastély parkjába látogatni, hiszen most is tartalmas programokkal vártuk a vendégeket.

  

Filep Sándor polgármester köszöntője után Varga János múzeumigazgató ismertette az este programját. A sokadszor visszatérő Bihari Banda hozta a formáját és idén is fergeteges, világzenei alapokra épülő néptánc-produkcióval indította a programokat és alapozta meg a hangulatot. Ezt követte az 500+ címmel az Országos Pedagógus Kórustalálkozó résztvevőinek közös fellépése: a több mint 500 énekes nem csak embertömegével, hanem énekével is megtöltötte a parkot.

Ezután előadások következtek: Filepné Kiss Renáta történész "Egy összetett város" című előadásában Vásárosnamény külső kerületeinek kialakulását, történelmi érdekességeit hallgathatta a hallgatóság, majd Varga János etnográfus, múzeumigazgató Vitka, Gergelyi, Ugornya és Perényi-tanya néprajzi emlékeit mutatta be "Ötször egy az egy" című  fényképes előadásában.

Persze nem maradtak el a szokásos kísérőprogramok sem: különböző finomságokat lehetett kóstolni, a kemencében túrósbatyu és kenyérlángos sült, a katlanon pedig gulyás főtt. A Tomcsányi-kastélyban éjszakai tárlatvezetéssel és a 40 éves Vásárosnamény történetét összefoglaló Beregi BORSó című újsággal vártuk a látogatókat. A Bereg Színe művészeti kör alkotói arcfestéssel ajándékozták meg a gyerekeket, akik pónilovagolhattak is vagy népi játékokkal játszhattak.

Sötétedés után a sokak által várt táncház a Bihari Bandával és tűzugrás zárta az estet, amit a túlerőben lévő szúnyoghadsereg sem tudott megakadályozni.

További fényképek a fotókra kattintva láthatók.A Beregi BORSó volt az olvasnivaló a Zoárd-napi Sokadalomban

A Beregi Múzeum – mint minden évben – idén is részt vett a Zoárd-napi Sokadalomban, ahol a kiemelt téma természetesen Vásárosnamény várossá nyílvánításának 40. évfordulója volt. Ez alkalomból múzeumunk egy exkluzív újsággal készült, amely rendhagyó módon mutatja be a negyven éves városunk elmúlt 10000 évét. A Beregi BORSó a bulvárlapok hangulatával, humoros, meghökkentő írásaival és képeivel igyekszik az olvasót megismertetni Namény történetével.

A laphoz múzeumi totó is kapcsolódott, amivel most egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített táskát lehetett nyerni. A gyerekeket óriáskirakóval, csodakockákkal és egyéb játékokkal vártuk.

Aki nem járt a Beregi Múzeum sátrában a Zoárd-napon, most szombaton a Múzeumok Éjszakáján szemezgethet a BORSó-ban.

További képeket a fényképre kattintva láthat...


Városi gyermeknap

Válogatás a gyereknapon készült fotóinkból...


Kötél általi halálra ítélem - Dr. Alföldi Vilma könyvének bemutatója

2019. május 30. délutánján zsúfolásig megtelt a Tomcsányi-kastély legnagyobb terme, ahol a megjelentek az olcsvai születésű dr. Alföldi Vilma történész új könyvével ismerkedhettek meg.

Filep Sándor polgármester köszöntője után Varga János múzeumigazgató mutatta be a szerzőt, majd Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a könyv kapcsán.

A könyv a Rákosi-diktatúrának azt súlyos és sötét korszakát mutatja be, ahol a megbélyegzések, kitelepítések, koncepciós perek, és az azt követő bebörtönzések és kivégzések csaknem mindennaposak voltak, mindezt a Vitkában működő besúgók és az ott perbefogottak felől megközelítve.

A könyvben leírtak és a bemutatón elhangzottak hetven év távlatából is erőteljes érzelmeket váltottak ki.

További fényképek a képre kattintva...


Szeretettel várjuk csütörtöki rendezvényünkre!


Húsvéti tojásfestés

Mint minden évben, idén is tojásfestés jegyében telt a nagyhét a Beregi Múzeumban. Kisebbek és nagyobbak is hagymahéjat áztattak, viaszt melegítettek, kicét, harisnyát és petrezselyemlevelet ragadtak, hogy elkészüljenek a húsvétra szánt viaszos vagy levélrátétes hímes tojások a locsolóknak, vagy csak úgy az ünnepi asztalra.

Kattintson a fényképre a további képekért...


Régi funkció új köntösben

Ha hagyományápolásra gondolunk, akkor legtöbbször egy régi szokás elemeit próbáljuk a mai környezetbe beemelni úgy, hogy az színesítse, kiegészítse mindennapjainkat. Ilyen az, amikor egy vödör hideg víz helyett kölnivel megyünk l
ocsolkodni, vagy ha egy rég nem használt kenyeres zsák keresztszemmel hímzett mintáját varrjuk az otthoni díszpárnánkra.

    De a hagyományápolást megközelíthetjük úgy is, hogy egy elfeledett szokást, hagyományt újra bevezetünk a mindennapjainkba, annak tárgyi kultúrájával együtt. Beregben a komatál-vivés a gyermekágyas asszony étellel való ellátását jelentette. Az ajándékra szánt ételt cserép vagy porcelán ételvivőbe, úgynevezett komatálba tették, amelyet komakendőbe kötve vittek el a kisgyermekes házhoz. A képen – kedvet adva ennek a régi szokásnak az újjáélesztéséhez –, egy újonnan készült komakendő látható, amely kosárkendőként is használható

További fényképek a komakendőről a képre kattintva...

    


Családneveink nyomában

A beregi családnevek nyomába eredhetett, aki január 23-a délutánján a Tomcsányi-kastélyban részt vett Varga János múzeumigazgató képekkel, rajzokkal illusztrált előadásán. A szép számban megjelent hallgatóság megtudhatta a családnevek kialakulásának okait, de kiderült, miért nem tótok a Tóthok és nem rácok a Ráczok. Vagy a Czombáknak mi közük lehet a halakhoz, de a Baráthok felmenőit sem a szerzetesek között kell keresni. A jó hangulatú rendezvényen a közönség is feltehette kérdéseit családnevekkel kapcsolatban.

További fényképek az eseményről a képre kattintva érhető el...


Aranydió festés iskolásokkal

Az Advent Vásárosnaményban rendezvénysorozat keretében a Beregi Múzeummal is kézműveskedhettek a helyi általános iskolások a Művelődési Központban december 11-e délutánján. A gyerekek festéssel készítették az arany- és ezüstdió karácsonyfa díszeket, amelyek megidézték azokat az időket, amikor a mai csillogó műanyag és üveggömbök helyett alma, dió vagy mogyoró kerülhetett csak díszként a fenyőfákra.

További képek a fotóra kattintva érhetők el...


Múltidéző délután az Idősek Otthonában

November 20-a délutánján múltidézésre gyűltek össze a vásárosnaményi Idősek Otthonának lakói, hogy régi fényképeket nézegessenek Vásárosnamény elmúlt évtizedeiből. A Beregi Múzeum fényképeihez Filepné Kiss Renáta történész fűzött történeteket, érdekességeket, majd együtt felidézték a korabeli épületeket, a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és az egykor benne lakókat vagy dolgozókat.

Az idősek szívesen nosztalgiáztak, és tavasszal visszavárják a múzeumot a vitkai és gergelyiugornyai városrészek régi fényképeivel.


KultúrBónusz - múzeumpedagógiai börze

 

A KultúrBónusz kísérleti programot előkészítő múzeumpedagógiai börzének adott otthont a Beregi Múzeum november 13-a délutánján. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projektjéhez kapcsolódó KultúrBónusz program a közoktatásban résztvevő diákoknak teremt lehetőséget a kultúrához, múzeumokhoz való hozzáféréshez.

A börzére érkezőket Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója, majd Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója köszöntötte. Ezt követően Vargáné Hegedűs Eszter mutatta be a KultúrBónusz résztvevői számára összeállított múzeumpedagógiai foglalkozáscsomagjainkat.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt legfontosabb részleteit Pacsika Márton és Zádor Viktória, az SZNM MOKK munkatársai ismertették, majd a Grafcom Kft. munkatársa a KultúrBónusz informatikai felületét és a rendszer használatát mutatta be.

További fényképek az eseményről ide kattintva érhetőek el.


Véget ért a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Beregi Múzeumban

Az elmúlt két hétben 13 általános és középiskolai osztály fedezte fel a Tomcsányi-kastély pincéjében a kerámia-gyűjteményünket. A diákok nemcsak a fazekakat, szilkéket és csuprokat ismerték meg kivűlről-belülről, hanem a fazekas mesterség minden csínját-bínját is.

Játékos feladatokkal, izgalmas kérdésekkel segítettük a tanulókat a cserépedények megannyi fajtájának és a Kerámia-látványraktárnak a feltérképezésében.

Az alkotás sem maradt ki: agyagból készült domborművek születtek a kezek alatt.

További fényképek a foglalkozásokról ide kattintva érhetők el...


Fogva tartott emlékek

A "Már az ellenség közt igen régen vagyunk" című I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az érdeklődő osztályok jelentkezését.


A Tomcsányi-család adománya

2018. augusztus 5-én Vásárosnaményba érkezett Tomcsányi István, a Tomcsányi-kastély utolsó lakójának, Tomcsányi Pálnak a fia és annak családja. Látogatást tettek a Beregi Múzeum kiállításainak helyet adó kastélyban, ahol a 2018. február 22-én, életének 94. évében elhunyt akadémikus és mezőgazdasági szakíró is gyermekkora nagy részét töltötte. Tartózkodásuk során Tomcsányi Pál végakaratához híven átadásra került a Beregi Múzeum részére a tudományos életművének elismeréséül 2014-ben adományozott Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetés, valamint a Vásárosnamény Díszpolgára emlékplakett.

A kitüntetések – amelyeket Varga János múzeumigazgató vett át – „A kastély lakóielnevezésű kiállítás anyagában kapnak majd helyet, tovább emelve annak fényét.

A kitüntetésekről további képek ide kattintva érhetők el.

 


Zoárd-napon a Beregi Múzeum

Az idén is részt vettünk a Zoárd-napi Sokadalomban, a Múzeum sátrában gyűjteményünkből való filmeket, érdekes tárgyak fotóit, valamint időszaki kiállításaink képes krónikáját lehetett megtekinteni, ezen kívül kipróbálható volt a honlapunkról elérhető Játéksarok, ahol a Beregi Múzeum állandó kiállításaihoz kapcsolódó feladatokat lehetett megoldani.

További fotók az eseményről a képre kattintva...


Múzeumok Éjszakája 2018

2018. június 23-án a hagyományokhoz híven idén is megrendeztük a Múzeumok Éjszakáját a Beregi Múzeumban. A szeles-borongós idő ellenére sok érdeklődőt vonzottak a programok a Tomcsányi-kastélyhoz. A Bereg Brass fúvósegyüttes indulókkal indította az estet, majd a Bihari Banda folytatta, lendületes néptáncműsorral és folklórbemutatóval mulattatták a közönséget.

Az idei év Múzeumok Éjszakájának központi elemei a család és a kultúra volt, így Filepné Kiss Renáta történész "A farbalőtt ember és más történetek" című előadása is a vásárosnaményi Eötvös-család múltját, érdekes történeteit mutatta be. Ezután Varga János igazgató, etnográfus a korabeli beregi családok életéről tartott előadást "Családi kör" címmel, körüljárva a születés, a gyermek- és ifjúkor, valamint a halál témakörét is.

Kiegészítő programként a "Lóugrás a múltból" címmel régi kalendáriumok furfangos fejtörőin lehetett gondolkodni. Az idén sem maradtak el a katlanon főtt, kemencében sült népi ételek, a gyerekeket pedig a Színfolt Alkotókör tagjai arcfestéssel ajándékozták meg.

 

Fotók az eseményről


"Már az ellenség közt igen régen vagyunk" – a Beregi Múzeum I. világháborús anyagából

 

A Beregi Ünnepi Hét keretén belül nyitottuk meg a fenti címmel új időszaki kiállításunkat, amely az I. világháború beregi vonatkozásait mutatja be a múzeum tárgy- és dokumentumgyűjteményén keresztül. Többek között a katonaság és az azt támogató propaganda, vagy a hátország háttérmunkája is megjelenítésre került a tárlókban, de a hadifogság tárgyi és írásos emlékeit, valamint a hadifogolymunkák látványos és bőséges anyagát is láthatják az érdeklődők.

A megnyitóra érkezőket a Bereg Brass fúvószenekar előadásában hallható Ludovika-induló dallamai fogadták.

Filep Sándor polgármester és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntőikkel megnyitották a XX. Beregi Ünnepi Hét rendezvénysorozatát, ezután Varga János múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, majd dr. Csatáry György történész előadását hallhattuk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola I. világháborús kutatásairól. Ezután Tóthné File Dóra tárlatvezető előadásában hallhattuk Baráth Menyhért egykori hadifogoly versét, ezt követően Filepné Kiss Renáta történész mutatta be és nyitotta meg a kiállítást.

További képek a megnyitóról...


Múltba néző - Kiállításmegnyitó

 

A Beregi Múzeumban már hagyomány, hogy március 8-án, Csiszár Árpád születésnapján kiállítással emlékezünk a múzeumalapítóra. Idén a nemrégiben elhunyt Sipos Zsófia pasztellképeiből állítottuk össze a kiállítás anyagát. Bár a művésznő haláláig Debrecenben élt, a Felső-Tisza-vidék tájai, lakói, színei gyakran ide vonzották. Kiállított képein ezek a témák jelennek meg.

A megnyitón Filep Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Varga János múzeumigazgató mutatta be Sipos Zsófia életét, munkásságát, és nyitotta meg a kiállítást.

További képek a megnyitóról.

  


Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a Tomcsányi-kastély utolsó lakója.

(1924–2018)


Megújuló értékeink - rádiófelvétel a Beregi Múzeumban

 

Kiss Péter Ernő, a Magyar Rádió szerkesztője 2018. január 20-án a Beregi Múzeumban járt, ahol a Kossuth Rádió "Megújuló értékeink" című tudományos-ismeretterjesztő műsorához készített rádiófelvételt. A műsorban megszólaltatott kollegáinktól egyebek mellett a múzeum múltjáról, jelenéről és az ott folyó munkáról hallhatnak a hallgatók, ezeket archív felvételek egészítik ki.

A műsor az alábbi linken keresztül meghallgatható:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-01-24_15:10:00&enddate=undefined&ch=mr1


Raktárunk rejtett kincsei

 

A Beregi Múzeum gyűjteményéből való az az érem, ami száz évvel ezelőtt, 1917-ben készült a reformáció 400 éves jubileumára.

Az érem egyik oldalán az 1517. október 31-i dátum Luther Márton tanainak kihirdetését és egyúttal a reformáció kezdetét jelzi. A hagyomány szerint Luther Márton, Ágoston-rendi szerzetes ezen a napon szegezte ki a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 tételét a katolikus egyház visszásságai ellen.

Az érem másik oldala Luther Mártont ábrázolja a wormsi birodalmi gyűlés előtt, ahol 1521-ben tartotta védőbeszédét. Szónoklatában megtagadta tanainak visszavonását, ellenszegülve V. Károly német-római császár rendelkezésének, ezért a korábbi pápai átkon túl birodalmi átokkal is sújtották.

Az érem Tóth Gyula (1893-1970) szobrász, éremművész alkotása.


Múzeumok Őszi Fesztiválja

 

Október 16. és 27. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül fogadta a Beregi Múzeum azt a több mint 200 tanulót, akik az "Öntőformába hozunk!" című múzeumpedagógiai foglalkozásunkra jelentkeztek. A diákok megismerték a vasöntvénykészítés állomásait a vasércbányáktól az olvasztókemencén át egészen az öntödékig, miközben kirakóztak, "tüzet raktak" vagy mintákat csoportosítottak. Ezt követően kipróbálták a gyakorlatban is a formakészítést és az öntészetet: olvadt vas hiányában gipszet öntöttek az általuk készített formába, mintául Magyarország címere szolgált.

További képek a foglalkozásról...


Üvegdia-sorozat

A múzeum történeti gyűjteményét gyarapítja az a közel 440 darab üvegdia, amelyeket a régi iskolában szemléltetőeszközként használtak a tanítók.  A kis üveglapocskát vetítőgépbe kellett helyezni, és természetes fényforrással megvilágítani. A sorozat darabjai különféle témában és tantárgyban nyújtottak ismereteket. A gyűjtemény minden egyes darabja megtekinthető és tanulmányozható a Digitális múzeumban, amely       ide      kattintva is elérhető.

           


A  linkre  kattintva elérhető a Beregi ízek a múzeumban c. játék