Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

A PanyolaFeszten jártunk

Augusztus 2-3-án a Beregi Múzeum is részt vett kiállítóként a PanyolaFeszten, ahol a Dézsa-portára érkezőket kiállítással vártuk, valamint a beregi keresztszemes hímzést is kipróbálhatták az arra vállalkozók.

Múzeumunk igen gazdag tárgyi- és fotóanyaggal rendelkezik Panyoláról, így a Csonkavég utca 17-es számú házat volt mivel megtöltenünk és ideiglenes kiállítóhellyé varázsolnunk. Az egyik szobában számos, fából készült használati tárgyat, szerszámot lehetett megtekinteni, amelyek a helyi ezermesterek keze munkáját dícsérik. A fesztiválozók a panyolai asszonyok szebbnél szebb beregi keresztszemes hímzéssel díszített remekeit (kendők, abroszok, komakendők és gyászabrosz) is megcsodálhatták. Egy másik szobában Panyolán készült archív fotókat vetítettünk, és nem hiába, hiszen sok helyi vendégünk rokonokat, szomszédokat, barátokat fedezett fel a fénykép szereplői vagy az életnagyságú reprodukciók között.

Az udvaron kipróbálhatták magukat a hímezni vágyók: a beregi keresztszemes hímzés alapanyagaival, technikájával lehetett ismerkedni, valamint játékokkal vártuk a játékos kedvűeket.

A Beregi Múzeum panyolai emlékei így - ha csak rövid időre is - visszakerültek a Szamos-parti faluba.

További fényképek a fotókra kattintva...