Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

A család kenyere
Az aratástól a kenyérig – tárgyak emberközelben 

altA kenyér a magyar nyelvben az élet szimbóluma. Meghatározza egész életünket. Azt írja róla Végh Antal: „A kenyér az egyik legszebb magyar szó… az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk”. Kenyér nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket. 

A Beregi Múzeum látványos új időszaki kiállításon mutatja be az aratás, gabonafeldolgozás és a kenyérsütés régi tárgyi eszközeit. Ezek közé tartozik például az egy fából kivájt 18. századi gabonatároló bodon, a kasza, a sarló, a cséphadaró, a Tarpán készült különleges lemezvékák, a komlóskorpa-szárító, a szakajtótálak és -kosarak, a dagasztóteknő, sütőlapát stb.


A kiállítást archív fotók színesítik a Beregi Múzeum gyűjteményéből, illusztrálva az egyes munkafolyamatokat, egyúttal betekintést nyújtva a ma emberének az aratástól a kenyérsütésig tartó hajdani mindennapokba.

 

altA kiállítás koncepciója szerint a tárgyakat emberközelbe szeretnénk hozni: vagyis a látogatóktól nem vitrinekbe elzárva, síkban a fal mellé elhelyezve mutatjuk be az eszközöket, hanem a térben – „3D-ben” –, karnyújtásnyira (vagy még attól is közelebb), a közönség elé és köré, feje fölé kiállítva, fokozva a befogadói élményt. A tárgyak funkcióját rövid szövegek ismertetik, a vonatkozó fotóanyag digitális változata folyamatosan nézhető a kiállítótérben elhelyezett képernyőn.


A kiállításmegnyitón mozgóképes különlegességgel is szolgálunk: egy 1993-ban Gergelyiugornyán készült, a kenyérsütést bemutató filmet nézhetnek meg a vendégeink.

A kiállítást megnyitja dr. Cservenyák László etnográfus, a Szatmári Múzeum igazgatója.