Férjemmel nemrég látogattunk meg egy igen érdekes múzeumot, ahol a kiállított darabok mellett számos gyönyörű gyertya égett.
Ahogy haladtunk a kiállított tárgyak között, mindig változtak a gyertyák színe, mérete, alakja és gyakran illata is.
Nagyon érdekes volt a múzeum emiatt, mert mindig megadta a következő helyiségnek a hangulatát a folyosókon lévő gyertyák stílusa.
Nagyon meghitt hangulat volt emiatt az egész múzeumban, mely egyből magasabb szintre emelte a látogatók ott töltött idejét.
Mind az atmoszféra, mind a kiállított tárgyak igen emlékezetesek voltak, hiszen annyira összhangba sikerült hoznia a kiállítást a szervezőnek, hogy a mai napig egy igen meghatározó és időnként megható élményben lehetett így részünk.
Férjemnek főként a türkiz és ennek árnyalataiba öltöztetett folyosók tetszettek, engem inkább a zöldes és sárgás árnyalatok ragadtak meg jobban.
Sajnos igen hamar vége lett a kiállításnak és nem is nagyon terveznek a szervezők újat nyitni, így szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy rátaláltunk egy ilyen bámulatos és varázslatos kiállításra.
Annyira megtetszett a látvány, hogy elhatároztam, megpróbálok otthon gyertyát készíteni. Annyira szép volt az összes gyertya a múzeumban, hogy nekiálltam olvasni a témában, mert mindenképpen haza akartam vinni egy szeletet abból a felejthetetlen élményből, amit a múzeumi látvány nyújtott nekünk.
Most leírom, hogy hogy sikerült megalkotnom életem első gyertyáját.
Hogy kell gyertyát készíteni házilag?
Én azt hittem, hogy minimum kémikusnak kellett volna mennem ahhoz, hogy gyönyörű gyertyákat tudjak én is készíteni, viszont néhány hobbi blog elolvasása után rá kellett jönnöm, hogy szinte minden alapanyagom van itthon ahhoz, hogy a gyertyakészítés házilag abszolút kivitelezhető legyen.
A fenti linken találtam meg a PiperePorta honlapját, aminek nagyon megörültem, hiszen itt szinte mindent megtaláltam ahhoz, hogy gyertyát tudjak készíteni. Ez nagy segítség volt abban, hogy otthon is valamelyest ki tudjam alakítani azt a sejtelmes atmoszférát, amit a múzeumban tapasztaltunk.
Néhány specifikus eszközt be kell hozzá szerezni, viszont a többit már mind meg lehet találni a konyhában hozzá. Lássuk a részleteket!
Milyen alapanyagok kellenek a gyertyakészítéshez?
Az alábbiak nélkül sajnos nem tudunk gyertyát készíteni, így igyekezzünk őket előre beszerezni. Nézzük meg, mire lesz szükségünk a PiperePorta honlapján!
- Viasz:
- Ez lehet napraforgó, méh-, szója-, repce- vagy például paraffinviasz is.
- Kanóc:
- Ez készülhet fából, illetve pamutszálból is, amelyen van viaszos bevonat. Ha elsőként próbálunk gyertyát készíteni, én a hagyományos viaszos pamut kanócot javaslom, aminek van egy kis fém talpa.
- Minél vastagabb a kanóc, annál nagyobb lángja lesz a gyertyának, illetve annál gyorsabban fog leégni a gyertya.
- Gyertyaforma:
- Fém, üveg vagy akár szilikon formát is választhatunk. Műanyagot semmiképpen sem, mert amikor beleöntjük majd a formába a forró folyékony viaszt, a műanyag elolvad, s oda az egész erőfeszítésünk.
- Lehet használni erre a célra régi, kiürült fém krémes dobozt, illetve ha van otthon olyan kis üvegcse, amit nem használunk, abba is beleönthetjük majd a viaszt.
- Bármilyen formát is választunk, igyekezzünk olyanba önteni a viaszt, amelyből ki is tudjuk majd venni az elkészült gyertyát. Tehát ha olyan az otthoni üvegcsénk, amely a teteje felé keskenyedik, esélyünk sem lesz később kivenni belőle az elkészült gyertyát, így ügyeljünk arra, hogy ne keskenyedjen a formánk felfelé, legyen szimmetrikus vertikálisan a forma alakja.
- Két lábos
- Szükségünk lesz egy nagy lábasra, illetve egy kisebbre, amely belefér félig a nagy lábasba úgy, hogy a két füle tartja kint egy kicsit a nagy lábasból.
- Ezt a két lábast fogjuk használni arra, hogy gőzfürdőt csináljunk, hiszen amikor felolvasztjuk a viaszt, az nem érintkezhet azzal a lábassal, amely közvetlenül a tűz fölött lesz.
- Úgy érdemes ezt elképzelni, mint amikor egy sütemény tetejére csokoládét akarunk felolvasztani. Azt is egy kicsi lábasba kockázzuk először fel, s ezt a kis edényt tesszük rá vagy félig bele a nagy lábasba, amelyet félig megtöltöttünk vízzel.
- Érdemes olyan kis lábast választani, aminek van egy kis csurgatója, mert így könnyebb lesz majd a formába önteni a folyékonnyá vált viaszt.
- Ha nincs ilyenünk, semmi gond, egy kicsi fém merőkanállal is bele tudjuk majd óvatosan önteni a viaszt a formába.
- Hőálló kesztyű (opcionális)
- Ezt azoknak ajánlom, akik félnek attól, hogy megégetik magukat a forró viasszal, de igazából én még sosem használtam hőálló kesztyűt, és eddig még sosem égettem meg magam, mert nagyon vigyázok, lassan csinálok mindent. Szerintem elég az, ha óvatosak és körültekintőek vagyunk.
Készítsük elő a terepet a konyhában a tűzhely körül
Igyekezzünk minden olyan anyagot lefedni viaszos papírral, sütőpapírral, ami megolvadhat. Például ha a konyhapult műanyag, feltétlenül tegyünk rá néhány sütőpapírt, mert lehet, hogy kárt teszünk a pultban, ha véletlenül rácsorog majd a forró viasz.
A gyertyakészítés házilag nem egy ördöngös folyamat, így ha nem akarunk mindent lefedni sütőpapírral, használhatunk egy fém tálcát is. A fém tálca alá tegyünk egy fa deszkát, nehogy a forró viasz miatt alatta elolvadjon valami.
Tegyünk a pult környékére egy üvegtányért is, hogy legyen hova tennünk a kanalat, amivel keverjük a viaszt. Igyekezzünk mindig valamilyen alátétet biztosítani az eszközeink számára, hogy ne csináljunk nagy koszt, rendetlenséget a konyhában.
Gyertyakészítés lépésről lépésre
A PiperePorta honlapján számos hasznos információt olvastam, így leírom az egyszerűség kedvéért, hogy hogy kell gyertyát készíteni:
- Készítsük elő a gőzfürdőt
- Töltsük meg a nagy lábast félig vízzel, majd tegyük rá a tűzhelyre.
- Tegyük a viaszt a kis lábasba, majd helyezzük óvatosan a nagy lábosra úgy, hogy a kicsi lábas két füle tartsa a nagy lábas fölött a kicsi edényt.
- Készítsük elő a formát
- Győződjünk meg arról, hogy a formánk teljesen tiszta, száraz és nincsen rajta zsírfolt, vagy bármilyen más szennyeződés.
- Készítsük elő a kanócot
- Tegyük bele a formába a kanócot a talpas felével lefelé, majd a tetejét hagyjuk alaposan, legalább 5-8 cm-re kilógni a formából.
- A kanóc tetejét, ami kilóg a formából, tekerjük rá egy hurkapálcikára, és igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy az a forma közepén legyen, szépen egyenesen vertikálisan. A hurkapálcika tehát horizontálisan fekszik a forma közepén és ez feszíti, tartja vertikálisan a kanócot.
- Kezdjük el olvasztani a viaszt
- Gyújtsunk alá.
- A viasz fokozatosan kezd el majd olvadni, igyekezzünk kevergetni, hogy gyorsabban, és egyenletesebben olvadjon fel.
- Vigyázzunk, ne forraljuk fel a viaszt, hiszen amikor már olyan 50-65 °C-os lesz, akkor már tudunk vele dolgozni.
- Illatos vagy színes gyertya esetén:
- Alapvetően elmondható, hogy 100 gramm viaszhoz 1 ml színezőanyagot vagy 3 ml illatos olajat teszünk. Ügyeljünk rá, hogy csak olyan anyagokat használjunk, amelyek kifejezetten gyertyakészítésre vannak kitalálva, mert ha hagyományos ételfestéket vagy a fürdőszobai kedvenc illóolajunkat használjuk, akkor nem biztos, hogy rendesen felolvadnak majd a viaszban, ami később befolyásolhatja a gyertya égését.
- Itt az idő, hogy beleöntsük a felolvadt gyertyaviaszt a formába
- Mindegy, hogy tudjuk-e a lábos csőrével csurgatni a viaszt, vagy egy kicsi fém merőkanalat használunk, igyekezzünk lassan és óvatosan beleönteni a folyékony viaszt a formába úgy, hogy a kanóc lehetőleg továbbra is középen és szépen, vertikálisan maradjon.
- Egyik kezünkkel merjük, vagy csurgassuk a forró viaszt, másik kezünkkel pedig igyekezzük egy helyben tartani a kanócot.
- Nem szabad teletölteni a formát viasszal, mindenképpen hagyjunk a tetején 1-3 cm szabad helyet, mert így később könnyebben tudjuk majd kivenni a megszilárdult gyertyát a formából.
- Természetesen előforduló probléma a gyertya süllyedése
A gyertyakészítés házilag nem nehéz, viszont érdemes tudni arról, hogy amikor a gyertya elkezd dermedni, lesüllyedhet egy kicsit a tégelyben a viasz. Tehát kisebb lesz egy picit a gyertyánk, mint amilyennek akkor tűnt, amikor forrón beleöntöttük a viaszt a tartóba.
Aggodalomra szerencsére semmi ok, hiszen ez egy természetes folyamat. Ilyenkor érdemes a lábosban maradt viaszt újra gőzfürdő fölött megmelegíteni, és a fent említett módon ráönteni egy kicsit, hogy újra akkora legyen, amekkora az elején volt a gyertya.
- Gyertya hűtése
Ha készen vagyunk a gyertyával, kezdődhet az egyik legidőigényesebb folyamat, a gyertya hűtése. Szerencsére nem kell semmit sem csinálnunk, csak várni. Az első 12 órán át érdemes szobahőmérsékleten tartani. A szilárdulás során napfénytől és nyílt lángtól védett helyen tároljuk a gyertyát. Ez nyáron kicsit nehéz lehet, ha 30 fok van a lakásban, így jó döntés, ha betesszük a kamrába a hideg kőre. Nyilvánvaló, hogy szóljunk a családtagoknak, hogy lehetőleg ne lépjenek rá.
- Vegyük ki a gyertyát az öntőformából
Ha letelt a 12 óra, akkor megnézzük, hogy mennyire dermedt meg. Ha megdermedt, óvatosan vegyük ki a gyertyát a formából. Ha valamiért úgy érezzük, hogy mozdíthatatlan a gyertyánk, tegyük be egy-fél órára a fagyasztóba, és utána próbáljuk meg kiütni a formából.
A hideg hatására ugyanis a viasz egy kicsit (nem nagyon) összezsugorodik, tehát kicsit eltávolodik a viasz a forma oldalától. Így már biztosan ki tudjuk majd szedni a gyertyát a formából.
- Mielőtt meggyújtjuk a gyertyát..
Fontos, hogyha ajándékba készítjük a gyertyát, ne adjuk át úgy, hogy kilóg belőle 4 centi kanóc. Hagyjuk meg olyan fél-egy centisre, hiszen ez általában elegendő hosszúság szokott lenni, hogy könnyen meg lehessen gyújtani a gyertyát.
Készen is vagyunk!
Záró gondolatok
A gyertyakészítés házilag egy igen jó hobbi, hiszen szinte végeláthatatlan opciónk van arra, hogy hogyan tegyük egyedivé a készülő gyertyákat. Lehetnek többszínűek, különféle illatúak, méretűek és alakúak is. Szinte csak a fantáziánk szabja meg azt, hogy milyen lesz a végeredmény.
Nyilvánvalóan minél többször készítünk gyertyát otthon, annál ügyesebbek leszünk, s annál gyorsabban tudjuk majd elkészíteni őket. A gyertyakészítés házilag egyébként kiváló lehetőség arra, hogy aránylag olcsón tudjuk megoldani az ajándékozást például karácsonykor vagy egy-egy születésnap alkalmával, hiszen ez egy kézzel készített, személyes ajándék, aminek mindenki örül.
Próbáljuk ki, s nézzünk körül a PiperePorta honlapján, hiszen ez egy fantasztikus eszköz arra is, hogy valami teljesen új dolgot tanuljunk meg, amit később akár profi szinten is csinálhatunk.