Múzeum látogatás, miért veszélyesebb most az alkohol, mint az ókorban?

A szépművészeti múzeum állandó kiállításai között találjuk többek között az ókori Hellász és a Római Birodalomhoz tartozó kiállítási tárgyakat. Ennek a tárlatlátogatásnak a során vált világossá előttem, hogy az ókori világban miért lehetett kisebb probléma az alkoholizmussal, mint amilyen manapság van.

Azt ugye mindenki tudja, hogy főleg a görögök nagyon szerették és gyakran fogyasztották a bort. Igen ám, de sose, vagy nagyon gyakran tisztán. Mivel a vízvezeték rendszerük nem volt szűrőkkel és egyéb víztisztító berendezésekkel megáldva/felszerelve, ezért az alkohol segítségével gátolták meg a betegségek terjedését. A bort egy negyed/három-negyed arányban adták a vízhez. A mai világban ez persze nem így van, nem csak bort fogyaszt az ember, ami viszonylag gyenge ital, hanem mindenféle töményet is. Persze az, hogy valaki fogyasztja ezeket, nem jelenti azt, hogy egyből alkoholista lesz, de a veszély attól még fenn áll.

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK  Leszokás az alkoholról - komplex alkoholelvonó kezelés
Processed with VSCO with hb2 preset

Az alkoholizmus fő okai általában valamilyen tragikus események lehetnek, személyes traumák, hasonlóan bármi más addikcióhoz, de ugyan így tanult viselkedési forma is lehet. A Google találatok között találtam az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés linket. Miután körbenéztem az oldalon, egyből gondoltam, hogy ezt meg kell osztani. Épp abból az okból, mert ez olyan elterjedt már-már népbetegség. Az elvonót egy család szervezi és bonyolítja le, a legnépszerűbb programjuk a 28 napos felépülési program, ami egy bentlakásos teljes ellátásos elvonó gyakorlatilag, Szőcön. A területet virtuálisan is be lehet járni, szét lehet nézni az otthonban, ami egy 4 szobás családi ház, 2 két ágyas és 2 egy ágyas szobával, így 6 személyes csoportok indítására és befogadására képes a program maximum. A házban mindent megtalálhat az ember, amire szüksége van: tágas nappalit és teraszt, étkezőt, tisztességes fürdőszobát, és a már említett hálószobákat.

A program erősen fókuszál a csoportos terápiára, és a családtagok bevonására is, azok felvilágosítására, hogy a későbbiekben a felépülő támaszai lehessenek az úton, amin elindulnak. Ezek mellett a programhoz a kirándulások is hozzátartoznak, aminek az ára benne foglaltatik a program összegében, így további kifizetésekre nem lesz szükség. Azért is jó ez a program, mivel nem feltétlenül kerül a résztvevő állásába, épp azért, mert ilyen rövid az állami elvonókkal szemben, amik több hónapba is bele telnek.

Természetesen nem várják el az embertől, hogy mindent elhiggyenek, amit az oldalra írtak, ezért az általuk alkalmazott Minnesota-modell mögötti tudományos kutatás referencia linkjét is megadták az ezzel fogalakozó bejegyzés aljában, így mindenki utánanézhet, akit érdekel.

A 28 napos felépülés projekten kívül pedig lehet menni egyéni és/vagy családos konzultációra is Veszprémbe vagy Budapestre. Ha a 28 napos programban is részt vesz a beteg, akkor ezeket belefoglalják annak az árába, hiszen az utógondozás részét képezik. És most térek ki arra, hogy mi a mennyi, hiszen ez is fontos. A konzultációk esetében az egyéni 15 ezer, a családi pedig 25 ezer forint per alkalom. Illetve az állapot felmérés 20 ezer forint, ha valakinek arra is szüksége van. A 28 napos felépülési program pedig 1.300.000 forint az említett ellátásokkal.

Ha valaki úgy érzi, neki szüksége lenne egy elvonóra, de nem biztos, hogy állami vagy magán intézményben szeretne elindulni ezen az úton, az mindenképp látogasson el az alkoholizmus kezeléséhez a FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés oldalára, amihez a linket megtalálja fentebb a posztban. Én mindenkinek a legjobbakat kívánom.