Beregi Múzeum
Állandó Kiállítások
Élő Múzeum
Aktuális - Mozaik Múzeumtúra

Archiv

A kerékpározás története

 

Szeptember 14-e délutánján a Beregi Múzeum kiállítóterei és a Tomcsányi-kastély udvara megtelt a kerékpározás múltja iránt érdeklődő látogatókkal, akik A kerékpározás története című új időszaki kiállításunk megnyitójára érkeztek. A megnyitón köszöntőt mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Filep Sándor polgármester, ezt követően Hídvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa mutatta be az értékes gyűjteményt és foglalta össze a biciklik 200 éves múltját.

A megnyitó után bárki kipróbálhatta Karl Drais rekonstruált futógépét.

A kiállítás megtekinthető a Tomcsányi-kastélyban.

További képek


 

Öntőformába hozunk! - "Munkácskodás" a múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, október 16-27-ig múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az iskolai osztályokat, hogy megismerkedjenek a Beregi Múzeum méltán híres vasöntvény-gyűjteményével, és maguk is a mintakészítő, olvasztó vagy éppen öntőmunkás bőrébe bújjanak...

A foglalkozás időtartama: 90 perc

Érdeklődni lehet a 45/470-638-as számon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy személyesen a Máthé-kúriában (Rákóczi út 13.).

Múzeumi süniszüret

Kedves Barátunk!

A süni a Múzeumok Őszi Fesztiváljának kabala állata, immáron 5 éve. Az évforduló alkalmából országos süniszüretre hívunk Téged egy okostelefonra szabott (ingyenesen letölthető applikáció) virtuális játékkal. A „süniszüret” egy múzeumi séta is egyben, melynek során mélyebben megismerheted a Múzeumok Őszi Fesztiváljában résztvevő múzeumokat, és ha te vagy a legügyesebb "szüretelő", elnyerheted meglepetés ajándékunkat is.

A Beregi Múzeum is csatlakozott a süniszürethez: próbáld ki, játssz velünk!

Részletek a helyszínen!

 

 


 

Zoárd-napi Sokadalom 2017

Vásárosnaményban idén is megtartották a Zoárd-napi Sokadalmat. Természetesen a Beregi Múzeum sem hiányozhatott a rendezvényről: a Strandszezon és fürdődressz című kiállítással készültünk, ahol az érdeklődők régi fényképeken tekinthették meg, hogyan és milyen fürdődresszekben fürdőztek Vásárosnamény és környékének nemesi családjai (Tomcsányiak, Ujhelyiek, Mikeczek), valamint a múzeum saját felvételeiről láthatták a néhány évtizeddel ezelőtti ugornyai Tisza-parti életképeket. Aki kedvet kapott, maga is korabeli strandolóvá válhatott...

A múzeumi totó ebben az évben sem maradt el: aki figyelmesen végignézte a kiállítást, könnyedén ki tudta tölteni a 13 kérdésből álló tesztünket. A jól válaszolók között egy beregi keresztszemes hímzéssel díszített futót sorsoltunk ki, a nyertes idén Király Lilla, vásárosnaményi diák volt.

További képek a képre kattintva


 

Naményi időgép

2017. június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílt kiállításunk a Vásárosnamény fényképeken, egykor és most alcímet viseli. A fotók párhuzamosan mutatják be városunk múltbéli és jelenlegi utcaképeit, épületeit, fontos helyszíneit. Van, ahol szembetűnő a változás, máshol megállt az idő...

A kiállítás megtekinthető a nyár folyamán a Tomcsányi-kastély kiállítóterében.


 


 

"Biztos hatásáért a pénz visszafizetése mellett kezeskedtetik"

 

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílt új időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban.

A megnyitón Varga János igazgató előadásban ismertette a múzeum kalendárium-gyűjteményéből válogatott hirdetéseket, amelyek között a XX. század elejétől a közepéig szerepelnek érdekes vagy megmosolyogtató reklámok.

Az érdeklődők olvashatnak beszélő drótról, radioaktív fogkrémről és rágásra is használható fogakról.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben

(Tomcsányi-kastély, Szabadság tér 26.)


 

Lehoczky Tivadar nyomában

 

A fenti címmel nyílt időszaki kiállítás a vásárosnaményi Beregi Múzeumban 2016. február 10-én.

A kiállításmegnyitón megjelent vendégeket Varga János múzeumigazgató, majd Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntötte. A tárlat bemutatja Lehoczky Tivadar - Bereg vármegye egykori kutatójának - életét és széles körben végzett munkásságát (régészet, néprajz, történettudomány).

A kiállítást dr. Csatáry György történész (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) nyitotta meg, mely megtekinthető nyitvatartási időben a Tomcsányi-kastélyban.

A kiállítás megnyitóján készült képeket itt tekintheti meg.

 


 

A Beregi Múzeum 50 éve

múzeumtörténeti fotókiállítás

 

A vásárosnaményi Beregi Múzeum november 19-én ünnepelte működésének 50. évfordulóját. A Tomcsányi-kastélyban megrendezett ünnepség keretén belül Varga János igazgató múzeumtörténeti fotókiállítást nyitott meg a jeles jubileum alkalmából.

Az archív fotókon megelevenednek az elmúlt öt évtized legfontosabb eseményei és a múzeumi dolgozók mindennapjai.

 

 


 

A Beregi Múzeum egyházi emlékei

A fenti címmel nyílt időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban 2015. szeptember 22-én. A tárlat az országos szintű Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan került megrendezésre, mely válogatást nyújt a múzeum gyűjteményének egyházi vonatkozású tárgyaiból, dokumentumaiból, fotóiból. A kiállítás bemutatja Bereg fontosabb felekezeteinek (református, római katolikus, zsidó) tárgyi, írásos és képi emlékeit.


 

"Málenkij robot" – Kiállítás a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának emlékére
                 címmel nyílt időszaki kiállítás a Beregi Múzeumban 2015. július 22-én.
 
              alt           alt
 
    Dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester köszöntője után a kiállítást megnyitotta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.
     A kiállítást bemutatta Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének kutatója, a kiállítás szakmai anyagának összeállítója.
     A deportálás borzalmait képekben és szövegben bemutató vándorkiállítás augusztus 9-ig tekinthető meg nyitvatartási időben, a Tomcsányi-kastélyban (Szabadság tér 26.).
 

 

"Raktárunk rejtett kincsei" címmel nyílt kiállítás június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján.
Az előadással egybekötött kiállításmegnyitón a múzeumi raktárban helyet foglaló, a közönség által eddig nem látott kincsek kerültek bemutatásra.

                      alt         alt     
                                                                             

                          alt                         

 Szűcsné Bíró Csilla képeiből nyílt kiállítás június 20-án
a Múzeumok Éjszakáján.  
Varga János múzeumigazgató köszöntője után a kiállítást megnyitotta
Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagja.


alt 

                         

Beregi Keresztszemes Hímzés Napja – Tákos, 2014.július 5.

alt
 
   A Beregi Múzeum immár második alkalommal vett részt a Tákoson megrendezett Beregi Keresztszemes Hímzés Napján. Ez alkalomból Tákos község önkormányzata keresztszemes pályázatot hirdetett "Madarak a beregi keresztszemes motívumkincsében" címmel. A beérkezett pályamunkák zsűrizésében részt vettek a Beregi Múzeum munkatársai. A rendezvényt Varga János múzeumigazgató nyitotta meg, ahol az ügyes kezű hímző asszonyok munkáját is jutalmazták.

képek


Namény Fotótár – Képek a város történetéből
 

altIdőszaki kiállítás nyílt május 12-én a Beregi Múzeumban Namény Fotótár – Képek a város történetéből címmel.

A Beregi Múzeum fotótárának anyagából összállított kiállítás megnyitóján Kissné Gráf Éva történész köszöntötte a megjelenteket és ez után a kiállítást megnyitotta Varga János múzeumigazgató.


A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben a Tomcsányi-kastélyban (Szabadság tér 26.).